Magnolie vyrůstá v mohutný keř, který v plném květu připomíná obří kytici. Kromě parků jim to nejvíc sluší v předzahrádkách, kde je považován za „vítací“ keř. 

Kde se vzala

Magnólie pochází z jihovýchodní Asie a části Ameriky, kam spadá jih Ameriky Severní. Existuje přibližně 120 různých druhů a kultivarů, které se liší velikostí květu nebo velikostí listů. Nejznámější je patrně Magnolia x Soulangeana, zvaná magnólie Soulangeova, kterou najdete na většině našich zahrádek. Vyniká velkými květy tvaru lotosu v barvě bílé, odstínech růžové až po temně fialovou. Může vyrůst až do výšky 7 metrů. Když máte menší zahradu vsaďte na čistě bílou barvu květů Magnolie stellata. Tento rozložitý keř roste pomalu a dorůstá jen do výšky 3 metry. Kvete od března.

Jak je pěstovat

Když budete chtít stromek zasadit, zapomeňte na větrné a příliš slunné místo. Lepší je chráněné mírně vlhké stanoviště. Pro sazenici vyhlubte jámu a původní zeminu namíchejte s rašelinou v poměru 1:1. Hloubka by měla být stejná, jako měla rostlina v květináči. Zbytečnému vysušování kořenů zamezí mulč kolem kmenu. V zimě sice nárazově snáší i pokles teploty na -15 °C, ale při dlouhodobějších mrazech keř raději obalte textilií.

Magnólii si můžete namnožit, ale bude to trvat léta.
Autor: s
Řez a množení

Teď na jaře je nejlepší čas na odstranění oschlých nebo poškozených větví. Zkusit můžete i množení. Využít lze výsev semene, řízkování a hřížení. Právě hřížení je pro zahrádkáře nejvhodnější, protože k němu není potřeba skleník. Jen se připravte na to, že trvá dlouho, třeba i dva roky a déle.

Vyberte si prut

Při hřížení si vyberete pružný výhon, který roste co nejvíce u země. Vedle keře vykopejte jámu, kterou vyplňte z 1/4 vylepšenou zeminou. Výhon do ní ohněte a přichyťte kolíkem (nebo zatižte kamenem), aby se nevrátil na původní místo. Kvůli lepšímu zakořenění můžete výhon naříznout, a to v místě ohybu. Jámu zasypte a okolní zem udržujte stále alespoň mírně vlhkou, nikdy nesmí úplně vyschnout. Až větévka zakoření, odřízněte ji od mateřské rostliny a přesaďte na nové místo. Jak poznáte, že už je kořenový systém hotový? Průběžně opatrně odhrábněte zem, abyste viděli, jak se tvoří kořeny.