Aby byl živý plot opravdovou chloubou zahrady, měl by být dobře rostlý a zdravý. Ale takový si s nevyhovující nářadím nevytvoříte.  Jediné, co vám při střihání zaručí rovný a čistý řez, který rostlinu co nejméně zatěžuje, jsou plotové nůžky s dokonale ostrou střižnou lištou.

Obecně se za nejkvalitnější považují takové, které jsou vyráběné z jakostní oceli a obráběné laserem. 

Výkonný motor, ergonomický tvar a antivibrační systém by neměly chybět žádným benzínovým plotovým nůžkám. Práce s nimi je pak velmi efektivní.
Autor: Mountfield

Krátká nebo dlouhá

Jenže jak si správně vybrat plotovky právě pro svou zahradu, když je jich na trhu takové množství?  Nejprve si musíte ujasnit, co všechno a na jak velké ploše budete udržovat. „Základní pravidlo je, že krátké lišty jsou vhodné na dokonalé a přesné tvarování keřů, naopak dlouhé si dobře poradí s úpravou rozsáhlejších ploch živých plotů. Jakmile víte, jak dlouhou potřebujete lištu, stojíte před volbou pohonu. Na výběr jsou nůžky elektrické, akumulátorové, benzínové a teleskopické,“ vysvětluje produktový manažer Aleš Mostecký ze společnosti Mountfield.

Zastřihnutí krajů trávníků u chodníčků a plotů bude s akumulátorovými nůžkami na trávu hračka.
Autor: Mountfield

Na malé zahrady elektrika

Na menší zahrady třeba u řadovek, nebo předzahrádky vystačíte s elektrickými plotovými nůžkami. „Jsou lehké do ruky, dobře se ovládají, a nebude vám vadit, že jste kabelem připoutání ke zdroji elektřiny. Moderní stroje jsou osazeny kvalitními elektromotory s bezpečnostním obouručím zapínáním, doběhovou brzdou a mají ochranný transparentní štít, který vám ochrání ruce i obličej,“ dodává produktový manažer Aleš Mostecký.

Akumulátorové nůžky na trávu díky výměnné liště můžete využít také při střihu malých keřů či tújí.
Autor: Mountfield

Jak nerušit sousedy

Vyhovovaly by vám vlastnosti elektrických plotových nůžek, ale nechcete se popotahovat s kabelem? V tom případě je pro vás to pravé stroj s akumulátorovým pohonem. Je tichý jako myška, takže nepopudí ani toho nejzavilejšího souseda, a pěkně lehký do ruky. O pohon se starají kvalitní Li-Ion baterie, které vydrží pracovat až 60 minut čistého času.

Pomocí teleskopických plotových nůžek dosáhnete na živé ploty a keře do výšky až 4,5 metru.
Autor: Ikra

Benzínovky i na zámecký park

Máte živým plotem obehnaný celý pozemek, takže váš při každém stříhání čeká pořádná práce? V tom případě dlouho nepřemýšlejte, protože potřebujete benzínové plotové nůžky. Mají výkonné silné motory, takže s nimi jde stříhání pěkně od ruky. Aby se s nimi dalo pohodlně pracovat dlouhodobě, jsou ergonomicky tvarované, mají moderní antivibrační systémy a dá se u nich nastavit rukojeť do několika poloh.

Až 60 minut vydrží pracovat akumulátorové plotové nůžky. Poháněny jsou kvalitními Li-Ion bateriemi.
Autor: Mountfield

Vychytávky do výšek

Udržet si soukromí chce stále více lidí, a tak živé ploty kolem zahrad a pozemků rostou do výšky. To s sebou ovšem přináší potíže při zastřihávání horní hrany. Leckdo to řeší

ze štaflí nebo žebříku, ale to není právě bezpečné. Když už máte plot nad hlavu, raději si pořiďte teleskopické plotové nůžky. „S teleskopickými plotovými nůžkami ze země dosáhnete až do výšky 4,5 metru a pro pohodlný střih si je můžete nastavit do 6 poloh,“ vysvětluje Mostecký.

Lehké, snadno ovladatelné a s kvalitními elektromotory – elektrické plotové nůžky jsou vhodné na střih plotů ve středně velkých zahradách.
Autor: Mountfield

Obrubníky jako ze žurnálu

Benjamínkem v rodině strojů na zastřihávání jsou malé nůžky na trávu s akumulátorovým pohonem. Ocení je především puntíčkáři, kteří mají rádi pěkně zastřižené kraje trávníků. Ale zahálet nebudou ani na balkoně nebo terase, kde si v nádobě pěstujete buxusy nebo túje. Jednoduše vyměníte nástavec na zastřihávání trávy za lištu na živé ploty a tvarujete.