Základem úspěchu pěstování leknínu je čistá voda. Proto je před výsadbou potřeba jezírko dobře profiltrovat a zbavit spadaného listí a jiných nečistot. Lekníny je nejlepší nesázet přímo na dno, ale do nádoby, ve které ho umístíme pod hladinu. Na přímý výsev na dno se hodí především silné a odolné odrůdy.

Který je ten pravý

Leknínů je řada druhů. Vybírat je nejlepší ty, které jsou dobře přizpůsobeny našemu podnebí a budou dobře přezimovat. Důležité je při tom myslet na hloubku vodní nádrže nebo jezírka. Konkrétní rostliny mají své požadavky. Můžete najít třeba trpasličí odrůdy, kterým k růstu stačí pár centimetrů a jiné vyžadují hloubku i víc než metr.

Základem úspěchu je čistá voda v jezírku.
Autor: Shutterstock.com
Jak pěstovat

Nejlepší doba pro sázení leknínů je od dubna do konce července. U prodejců si vybírejte silné sazenice, které by při správném zacházení měly kvést už první rok po vysazení. Potřebují k tomu stojatou vodu zahřátou sluncem. Slunce by na ně mělo svítit v průměru kolem čtyř až šesti hodin denně. V polostínu sice nezahynou, ale mnohem méně často a méně vydatně kvetou. Podle druhů vyžadují rostliny nad substrátem výšku vody nejčastěji kolem 30 centimetrů, ty nejnáročnější i sto dvacet. Malé odrůdy vystačí s pěti až osmi centimetry.

Do čeho sázet

Víc než sázení přímo na dno je obvyklé vysadit leknín do koše nebo plastové děrované nádoby. Řada zahradníků k tomu využívá například klasické plastové přepravky. Lepší jsou nevýrazné barvy, aby ve vodě nebyly vidět. Zem pro lekníny by měla být jílovitá s rašelinou. Nejjednodušší je koupit předem připravený substrát pro vodní rostliny. Když ho nemáte, vystačíte i s obyčejným univerzálním, ke kterému přidáte trochu jílu. Neuděláte chybu, když k tomu všemu navíc přidáte dobře uleželý hnůj. Během sezony nezapomínejte pravidelně odstraňovat odkvetlé květy a odumřelé listy .

Proč nekvetou

Máte pocit, že děláte vše správně, ale přesto se vám nedaří, aby leknín vykvetl? Důvodů může být víc. Ať už škůdci, nebo hniloba. V takovém případě je dobré vybrat odpovídající chemický prostředek, který by měl být nezávadný pro vodní živočichy? Samostatnou kapitolou jsou žravé mšice, na které můžete použít buď chemický přípravek, nebo starý dobrý osvědčený výluh z tabáku. Nebo je z listů jednoduše smyjte vodou z hadice. Pozor si dejte také na některé ryby, pro které je leknín vítaným zpestřením jídelníčku. Je to například tolstolobik nebo amur.

Lekníny ozdobí každé jezírko.
Autor: Shutterstock.com
Jak si vysadit leknín

Toužíte mít na zahradě lekníny, ale neteče vám tady potok, ani nemáte tůňku nebo jezírko? Nevadí. Leknín poroste i v malé hloubce třeba v malém plastovém jezírko, které se vejde na každou zahradu. Existují totiž různé druhy, které vyžadují rozdílnou hloubku. Jen při jejich pěstování dejte pozor na to, že nesnášejí náhlé změny teplot vody.

1.Předpěstovanou rostlinu z květinářství udržujte ve vodě. Pořiďte si speciální substrát a košík nebo i obyčejnou malou děrovanou přepravku, do které ho vysadíte.

2.Do nádoby dejte trochu substrátu a přimáčkněte. Na podloží dejte rostlinu a zasypte ho dalším substrátem. Přidejte hnojivo pro vodní rostliny.

3.Kolem rostliny nasypte hrubý písek nebo kamínky, které zabrání odplavení substrátu.

4.Nádobu dejte na dno. Když by to bylo na daný leknín moc hluboko, podložte nádobu kamenem nebo cihlou.