Stejným způsobem se o výsadbu na další rok staraly už naše babičky, pro které nebylo takovou samozřejmostí koupit každé jaro spoustu sáčků s nejrůznějšími odrůdami. Dobře věděly, že se musejí postarat samy, a tak si kromě letniček, bylinek a zeleniny namnožily i některé trvalky.

Velmi dobře se ze sebraných semen rozmnožuje afrikán.
Autor: Shutterstock.com
Letničky a trvalky

Nejčastěji se sbírají dozrálá květenství, jako například u afrikánů. Počkejte si na teplý slunný den. Pravý čas je ve chvíli, kdy jdou semena volně vysypat ze semeníku. Po sběru je všechny vysypte a rozložte na suchém místě, kam nesvítí slunce, aby uschla. Pak je proberte a nedozrálá nebo poškozená vyřaďte. Dobře usušená a pak uskladněná semena si bez problémů udrží klíčivost do dalšího roku. Co všechno si můžete namnožit: afrikán, slunečnici, nestařec, černuchu, slézovec, měsíček zahradní, hvozdíky bradaté.  

Popínavky

Samostatnou kapitolou jsou pnoucí letničky, které každoročně zkrášlí nejen zahrady, ale i balkony a terasy. Semen mají spoustu, takže některé další kvetení na záhonech dokonce vyřeší za vás. Třeba plot obtočený Povíjnicí nachovou nebo svlačcem bude obkvétat i příští rok. Semena tam vpadnou a další rok vyklíčí a vyrostou z nich nové květiny.  Naopak Hrachor vonný by měl být další rok na jiném místě, takže si jeho semena raději seberte.

Sebraná semena vám ušetří dost peněz.
Autor: Shutterstock.com
Zelenina na další sezonu

Zkuste štěstí s rajčaty, okurkami, tykvemi, paprikou nebo melouny a fazolemi. K semenům se dostanete tak, že rozkrojíte zdravý a dobře uzrálý plod a vydlabete je. Pak je dejte do vody a nechte pár dní vykvasit, aby dužina změkla a šla od semen dobře oddělit. Propláchněte je, očistěte a dejte uschnout na suché a temné místo. Keříčkové nebo pnoucí fazole na příští rok získáte ze suchých, ještě neprasklých lusků.

Kam s nimi

Když semena proschnou, je potřeba je někde dobře uskladnit. Nejlepším řešením jsou malé papírové sáčky. Další možností jsou uzavíratelné skleněné dózy. Jenže v těch mají živá semena málo kyslíku. Nezapomeňte si každou rostlinku dobře označit. I když si myslíte, že máte paměť jako slon, neriskujte, že příští jaro budete sázet naslepo. Kromě názvu rostliny si poznamenejte i datum sběru. Počítejte s tím, že semena si klíčivost udrží tak rok. Sklizená a uskladněná semena květin i zeleniny dejte na suché místo a čas od času je zkontrolujte, jestli neplesniví a nenapadli je škůdci.

Jak sbírat semena

*Sbírejte je jen ze zdravých rostlin, které nenapadli škůdci ani choroby.
*Semena musí být zralá, jinak nebudou později klíčit. Poznáte to podle zaschlého stonku rostliny.
*Pro sběr se hodí slunečný a suchý den.
*Před uskladněním semena očistěte.
*Po sběru nechte semena oschnout na temném, chladném a suchém místě.