Křen selský (Armoracia rusticana) je často odborníky nazýván český ženšen. Jeho štiplavou chuť způsobuje řada silic, které najednou dokážou zahubit mnoho škodlivých bakterií. Je to hotový nezmar. Tuto vytrvalou rostlin nespálí ani mráz a nezničí sucho. Potřebuje výživnou, středně těžkou a hlubokou půdu. Jen před výsadbou do záhonu zapravte proleželý hnůj nebo kompost. Když si chcete křen namnožit, zvládnete to řízky. Měl by být dlouhý20 až 25 cm asi o síle tužky. Vysazují se na jaře.

Křen je dobé ze země vyrýpnou dřív, než zem zmrzne a ztvrdne.
Autor: Shutterstock.com
Na zimu musí ze země

I když je křen mrazuvzdorný, je do dobré ho během konce října vyrýt ze země. Ze zmezlého záhonu byste ho bez úhony nevytáhli. Uskladněte ho jako mrkev a petržel do nádoby s pískem, který čas od času navlhčete, aby křen nevysychal

Proč nám tečou slzy

Mimořádně zdravá zelenina nabízí mnoho cenných látek, včetně vitaminu C. Víte, proč vám při strouhání vždy tečou slzy? Může za to glykosid sinigrin,ze kterého se uvolňují silice, a ty slzení způsobují. Proč ho jíst? Podporuje trávení, usnadňuje vylučování hlenů, příznivě ovlivňuje čištění krve, pomáhá při revmatismu a také ischiasu. Povzbuzuje žaludeční a střevní činnost a celkově posiluje organismus. Až budete mít ucpaný nos, zkuste nastrouhat křen a jablko a záhy ucítíte, jak vás protáhne. A koho bolí například hlava, zuby nebo klouby, může na postižená místa přikládat křenové placky nebo zkusit křenový ocet. V každém případě byste křen měli častěji využívat v kuchyni a přidávat ho do omáček, salátů, pomazánek, hodí se i k tučnějšímu masu nebo jím můžete nahradit přílohu.

Udělejte si placku

Jak si připravit křenovou placku na léčbu bolestí zad nebo zubů? Smíchejte najemno nastrouhaný křen a brambor, na bolavé místo položte v několika vrstvách gázu, přidejte křenovou směs, ovažte obvazem a nechte zhruba 15 minut působit. Pak místo ošetřete krémem.

Proti úmornému kašli a rýmě

Dvě lžíce najemno nastrouhaného křenu promíchejte s jednou lžící medu. Užívejte třikrát denně čajovou lžičku. Spouští rýmu z dutin, pomáhá při odkašlávání.

Šťáva na průdušky

Koho trápí zánět průdušek, může si naordinovat křenovou šťávu. Očištěný křen nakrájejte na tenké plátky, rozložte na sítko a zasypte cukrem. Odtékající šťávu nasbírejte. Užívejte jednu kávovou lžičku třikrát denně.