O blahodárných účincích finské sauny se ví dlouhá léta. Jenže to znamená, že se musíte někam vydat, tlačit se s cizími lidmi nebo dokonce nepohodlně stát, protože vás nikdo nepustí sednout. Na úlevu od stresu to není to pravé ořechové. Lepší řešením je domů pořídit infrasaunu. Postavíte ji tam, kam potřebujete, a bude k dispozici pro celou rodinu.

Infrasaunu Mariana z přírodního kanadského jedlovce snadno umístíte i do velmi malého bytového prostoru.
Autor: Mountfield

Sestav si sám

Jak taková infrasauna vypadá? Dostanete ji jako jednoduchou stavebnici, kterou můžete postavit do interiéru. Potřebuje jen pár metrů volné plochy a pak zásuvku elektrické energie. Infrasaunu vybíráme hlavně podle toho, pro kolik osob je určená, a podle materiálu. Další hledisko výběru je podle toho, kde bude umístěná a také, což je individuální, podle jednotlivého designu. Na našem trhu se nejčastěji potkáte s infrasaunami pro 2 až 4 osoby.  Na trhu lze najít i infrasauny až pro 6 osob. Podle ohřevu jsou klasické infrasauny vybavené karbonovými, nebo keramickými topidly. Keramická topidla mohou být i světelná, takzvaná red light topidla.

Vnitřní ovládací panel, karbonová topidla a radio s MP3 přehrávačem – infrasauna Samoa poslouží jako ideální místo pro pravidelnou relaxaci.
Autor: Mountfield
Jaké dřevo

Klasické infrasauny jsou vyrobené z jedlovce kanadského  (alias hemlock nebo také tsuga). Toto dřevo neobsahuje pryskyřici a nevydává žádnou vůni. Jedlovec je osvědčená kvalita.

Dalším možným dřevem, ze kterého se infrasauny vyrábějí, je i cedr. Cedrové dřevo je oproti jedlovci plné esenciálního oleje, který materiálu propůjčuje velice líbivou vůni. Cedrové dřevo je prakticky bez suků a vypadá velmi celistvě. V neposlední řadě má cedr také vynikající tepelně izolační vlastnosti.

Model Grenada patří k nejoblíbenějším. Kromě kanadského jedlovce se vyrábí také ze středomořského cedru, který obsahuje aromatické esenciální oleje.
Autor: Mountfield
Vychytávky, které můžete mít

Pro větší komfort uživatelů mohou mít infrasauny vnější i vnitřní dotykový ovládací panel, ionizátor, vnitřní i vnější osvětlení. Čtenáře potěší polička na knihy a časopisy. Praktický je věšák na ručníky, opěrky zad, anatomické lavice apod. Dlouhé chvíle pohody zpříjemní rádio/ MP3 s dálkovým ovládáním. Na kolik vás vyjde? Cenově se infrasauny pohybují v cenách i pod 20 tisíc korun (záleží na jednotlivých akcích prodejců). Náročnost na provoz infrasauny je minimální a náklady na jedno infrasaunování jsou v řádu jednotek korun, tedy cca 5 korun za saunovací cyklus.

Klasika vs. moderna

Tápete, v čem je rozdíl mezi klasickou finskou saunou a infrasaunou? Infrazáření prostupuje pokožkou do těla a ohřívá svalovou hmotu a klouby. V klasické finské sauně je teplota 90–100°C a návštěvník opakuje proceduru 2x až 3x, v infrasauně se teplota pohybuje mezi 40–60 °C a procedura se provádí obvykle 1x. Při nižších teplotách (cca 30 °C) lze infrasauny využit i pro prohřátí před cvičením. Při vyšších teplotách (30–60 °C) se infrasauna užívá k relaxaci, otužování či detoxikaci organizmu. Mezi jednotlivými procedurami finské sauny se tělo ochlazuje ve studené vodě, po návštěvě infrakabiny ve vlažné vodě nebo se neochlazuje vůbec. Doba nahřátí infrasauny na provozní teplotu je zhruba 15 minut. Doba vyhřátí klasické sauny je výrazně vyšší.

Luxusní infrasauna Tonga má dvojité prosklení a anatomicky tvarovanou lavici. Je vybavena karbonovými topidly, MP3 přehrávačem a nastavit si v ní můžete jedno z 10 barevných osvětlení.
Autor: Mountfield

Proč si pořídit infrasaunu

1 - Za 30 minut v sauně spálíte až 600 kcal

2 - Čištěni pleti, odstranění nečistot a odumřelé kůže

3 - Zmírnění projevů celulitidy

4 - Terapeutické účinky

5 - Zlepšení imunitního systému

6 - Přirozená detoxikace organizmu

7 - Pomoc při léčbě kožních onemocnění, revmatismu a artritidy

8 - Posílení kardiovaskulárního systému

9 - Relaxace a uvolnění stresu

10 - Saunování v infrakabině snižuje svalové napětí a mírní bolesti