Cesmínu pěstujeme pro ozdobné listy, květy i plody, které nejvíc vyniknou v zimě. Je to ideální dekorativní dřevina, která zahradu zdobí opravdu po celý rok. Na jaře vás nadchnou něžné bílé květy, pak jsou tu krásně vykrajované listy a červené peckovice, které jsou na větvích od léta až do následujícího jara. Síla cesmíny je hlavně v chladných měsících, kdy ostatní rostliny vypadají omšele, a červené bobule svítí do dálky. Není divu, že především v Británii a Severní Americe je to jedna z nejoblíbenějších zimních rostlin. Dělají se z ní nejen adventní věnce, ale i další dekorace.

Cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium) má plody červené nebo žluté. Naroste až do výšky 10 metru.
Autor: Profimedia.cz
Výběr odrůdy

Na světě je na šest set druhů cesmíny, ale většina roste v tropech. Jen několika z nich se daří v mírném pásu. Bobule jsou většinou červené, ale mohou být i černé. Nejběžnější jsou kultivary cesmíny obecné (Ilexaquifolium). To je ta pověstná s tuhými kožovitými listy s vykrájenými, jakoby zubatými konci. Hezké je, když máte víc stromů vedle sebe, třeba u branky nebo altánu. V teplejších oblastech slouží i jako živé ploty. 

Cesmína přeslenitá (Ilex verticillata) má podlouhlé listy bez trnů, které na podzim zlátnou a pak opadají.
Autor: Profimedia.cz
Kam s ní

Stálezelené druhy pěstujte v polostínu, na chráněném stanovišti. Cesmína obecná snáší i slunné místo, ale ve stínu jí bude lépe. Ostré zimní slunce by mohlo popálit listy. Obecně je cesmína nenáročná. Protože potřebuje kyselou půdu, přidejte jí do jámy rašelinu. V sezoně ji v prvních měsících zalévejte a nezapomeňte na přihnojení. Během silných zimních mrazů se může stát, že namrzne. Ale na jaře se většinou zase vzpamatuje. Ideální čas pro výsadbu je na jaře, aby stromek stihl do zimy zakořenit. Ke kmínkům mladých rostlin raději nastelte shrabané listí, seno nebo chvojí, aby ochránily kořeny.

Modrá cesmína Blue Princess (Ilex x meserveae) zvládá náš mráz a má listy zabarvené do modra.
Autor: Profimedia.cz

Aby rostly bobule

Když si pořídíte cesmínu, ještě to neznamená, že se vám na podzim obsype plody. Většina stromů je dvoudomá, takže potřebujete vysadit samčí i samičí rostlinu. Nebo se dohodněte se sousedem. Vzdálenost by měla být do dvaceti metrů. Další možností jsou kultivary samosprašné, které vše zvládnou samy. Charakteristické pro cesmínu je, že je dlouhověká a roste pomalu. Bobule jsou pro lidi velmi jedovaté. Pozor dávejte především na děti, které by krásné kouličky mohly snadno zlákat. Otravu způsobí už i jen dvě.

Jak ji namnožíte

Cesmína se stejně jako většina dřevin množí řízkováním. Měkké mladé řízky odebírejte v květnu, polovyzrálé v červnu a červenci.