Čas cibulovin

Zatímco první jarní cibuloviny v trávnících se o sebe postarají bez naší pomoci, s těmi pozdějšími bude trocha práce. Modřence i narcisy se pěkně zatáhnou a doslova zmizí. Ale třeba takové tulipány potřebují naši pomoc. Po odkvětu je přestaňte zalévat, aby cibule vyschla. Také nezapomeňte přistřihnout nadzemní část, aby se cibule zbytečně nevysilovala. Když se zcela zatáhnou, je nejlepší cibule opatrně vyrýpnout, očistit a schovat. Je také pravý čas na výsadbu letních cibulovin a hlíznatých květin, třeba mečíků, frézií, letních hyacintů, jiřin a lilií. U vysokých mečíků si dejte dobrý pozor, ať jsou dost hluboko, aby je vítr nevyvrátil. Jiřiny se vyplatí namočit před výsadbou do vody. Zrychluje to rašení.

Choulostivé sazenice nechte ještě za oknem. Na záhony mohou až v květnu.
Autor: Shutterstock.com

Dřeviny na poslední chvíli

Máte práce nad hlavu, a tak na plánovanou výsadbu živého plotu ještě nedošlo. Tak to přidejte, protože duben je posledním měsícem, kdy je vhodné stálezelené dřeviny sázet.
Stejný termín pro dokončení výsadby by měl být i pro prostokořenné ovocné stromky a keře. Jinak nestihnou dobře zakořenit. Kontejnerové rostliny můžete sázet celou sezonu, jen si musíte dát pozor na dostatek vláhy.

Jahody sladké jako med

Kdo by si rád neutrhl vlastnoručně vypěstované sladké červené jahody. A nemusíte k tomu mít ani zahradu. V dubnu si můžete na balkoně do nádoby vysadit měsíční jahody. Nejlépe se jim bude dařit v závěsných květináčích, protože moc místa nepotřebují. Ale nebojte se, plody vás budou zásobovat celou sezonu, až do podzimu. Na výsadbu si vyberte speciální jahodový substrát, pod který dejte do květináče drenáž.

Před zmrzlými muži se pro venkovní výzdobu hodí třeba macešky.
Autor: Shutterstock.com
Otužujte sazenice

Předpěstovali jste si na oknech ze semínek květiny. Sazenice už jsou pěkné a těšíte se, jak je dáte na záhon. Jenže chyba lávky. Krásné jsou, protože na okně mají dokonalé podmínky. Dost světla, vody a teplo. Přesazení na záhony ven, kde ještě může teplota klesnout, by pro ně znamenalo velký šok. Zkuste je proto raději před výsadbou otužovat. Není to nijak náročné. Prostě na ně budete pravidelně otevírat okno. Před zmrzlými muži můžete pro jarní výsadby použít macešky, sedmikrásky, petrklíče, pryskyřníky. Při osázení nádob a truhlíku se hodí rychlené cibuloviny hyacint, narcis, tulipán.

Zelenina a bylinky

Zatím vám sazenice zeleniny trůní za oknem? Pokud máte skleník nebo pařeniště, už je můžete vysadit na záhony. Nepředpěstovali jste si je? Nevadí. V dubnu už mohou na záhony semínka. Takže vlastní mrkvi, salátu, červené řepě nebo hrachu nestojí nic v cestě. Do nádob i na záhon také vysejte semena bylinek. Dejte při tom pozor, ať jsou ty nejvyšší nebo víceleté uprostřed a jedno- a dvouleté na krajích. Budou se vám snáz nahrazovat.

Na co ještě nezapomenout

*Na slunná a teplá stanoviště můžete vysazovat sazenice vinné révy.
*Koncem měsíce se pusťte do výsadby plaménků.
*Když nehrozí mrazy, vysazujte otužilé letničky a dvouletky přímo na záhon.
*Na záhony vysaďte rychlerostoucí první zeleninu.
*Buďte ve střehu a pravidelně kontrolujte, jestli nemáte na zahradě škůdce a choroby.

 

Další dobré rady a tipy na zahradu a kolem domu najdete v dubnovém čísle měsíčníku Blesk Hobby.
Blesk Hobby 4/15 titulka
Autor: archiv