Bazénové zastřešení se obecně dělí na posuvné a přenosné. Záleží jen na vás, kterému z nich dáte přednost. Protože však od něj očekáváme, že nám bude sloužit po mnoho let, je důležité zvolit kvalitní produkt.

Přenosné zastřešení bývá první alternativou pro majitele bazénů, kteří uvažují o jeho zastřešení.  Využívá se nejčastěji pro bazény postavené na povrchu, ale lze ho použít i pro bazény zapuštěné a může být ideálním řešením třeba pro bazén na chalupě. Jeho údržba je opravdu snadná, pyl a nečistoty na průhledných částech stačí stírat vlhkou textilií, případně zastřešení občas spláchnout zahradní hadicí.

Má lehkou konstrukci z hliníkové slitiny, snadno se s ním manipuluje a je velice odolné vůči rozmarům počasí. Přenosné zastřešení nejenže udrží vodu déle čistou, ale také prodlouží koupací sezónu.
Autor: Azuro

„Jeho výhodami jsou především lehká konstrukce z hliníkové slitiny a tedy lehká manipulace, kterou zvládne opravdu každý. Textilie, která tvoří podstatu zastřešení, je ovšem velice pevná PVC tkanina – podobný materiál se používá na výrobu plachet na kamióny. Vydrží i značnou nepřízeň počasí, liják nebo vítr,“ říká Patrik Zmeškal ze společnosti Mountfield.

Toto zastřešení pořídíte v oválném či kruhovém provedení, podle toho, jak velký bazén potřebujete zastřešit nebo jakou službu od zastřešení očekáváte (zda chcete pod zastřešením i sedět apod.). Přenosný typ se vyrábí až do rozměru necelých 11 metrů na délku a téměř 5 metrů na šířku, výška je od 1,8 až do cca 2,5 metru.

Krycí plachtou je vhodné zakrýt bazén v době, kdy ho nepoužíváte. Ochrání vodu před zbytečným znečištěním.
Autor: archiv

Výhody:

+  rychlá montáž a demontáž – konstrukci postavíte, přehodíte přes ni plachtu, kterou ke konstrukci snadno přichytíte, patky konstrukce pak ukotvíte do země

+  nejsou potřeba žádné složité stavební úpravy

+  lze ho otevřít ze všech stran, nemusíte se tak řídit umístěním schůdků či bazénu samotného

+ je na kolečkách, takže si jej v případě potřeby můžete přemístit

+ lze ho využít i jako party stan k posezení s přáteli nebo zastřešení pro stolní tenis

Solární plachta absorbuje teplo ze slunečních paprsků a efektivně ho přenáší do vody v bazénu. V noci také zabraňuje chladnutí ohřáté vody.
Autor: Azuro

Nevýhody:  

-  není řešením na celý rok
-  porovnání s pevným zastřešením jsou i tepelné ztráty o něco vyšší
-  je zde konstrukční omezení, maximální možné rozměry jsou dány tím, že zastřešení je přenosné. – pro někoho může být nevýhodou také poměrně vysoká konstrukce

Krycí plachta

Pokud uvažujete o jednodušším způsobu zakrytí, určitě se vám bude hodit krycí plachta, která v době, kdy bazén nepoužíváte, ochrání vodu před zbytečným znečištěním padajícími nečistotami, jako je pyl, prach, listí a hmyz. Její výhodou je také to, že snižuje spotřebu bazénové chemie a odpařování vody z bazénu a zabraňuje ochlazování vody v nočních hodinách. V kombinaci se speciálním polštářem pak chrání bazén před zatékáním dešťové vody.

Navijáky usnadní manipulaci se solární plachtou. Mají teleskopickou tyč, která pokryje plachtu o šíři 2,7 – 7,1 metru. Na snímku pojízdný model s kolečky.
Autor: Mountfield

Solární plachta

Ta by rozhodně neměla chybět ve výbavě každého majitele bazénu. I ona se používá k zakrytí bazénu v čase, kdy se nekoupete. Jde o speciální modrou bublinkovou fólii, která se volně klade na vodní hladinu. Absorbuje sluneční teplo, efektivně jej přenáší do vody bazénu a doplňuje efekt solárního systému ohřevu vody nebo tepelného čerpadla. Brání zbytečnému chladnutí vody v noci a během méně teplých dnů. K dostání je ve všech velikostech kruhových a oválných bazénů.

K usnadnění manipulace se solární plachtou se hodí navíjecí zařízení s teleskopickou tyčí, která pokryje plachtu o šíři 2,7 – 7,1 metru. Navijáky se vyrábějí v provedení pevném, přenosném i pojízdném, takže si stačí pouze vybrat vhodný typ právě pro váš bazén.