Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chcete mít bohatou úrodu nakládaček? Zatočte se škůdci!

/
  • Kromě slimáků může úrodu zdecimovat i celá řada škůdců.
    Kromě slimáků může úrodu zdecimovat i celá řada škůdců. (wikipedia.org)
    2. července 2015 ● 06:00

    Kromě slimáků může úrodu zdecimovat i celá řada škůdců. Jsou sice malí, ale následky jejich řádění jsou nedozírné.

  • 1.

    Sviluška chmelová

    Často se zamění za plíseň okurkovou. Poznáte ji podle světlých skvrnek s vpichem uprostřed na lícní straně listů. Rozlézají se a listy jsou pak stříbřitě zbarvené, později zhnědnou a předčasně usychají. Později jsou pokryty jemnou pavučinkou, především na spodní straně listů. Sviluška je nazelenalá, velká 0,4 až 0,6 mm. Nacházíme ji především na spodní straně listů v okolí příznaků poškození. V případě výskytu je nutné provést postřik akaricidy dvakrát v rozmezí 7 až 10 dnů. Vhodné jsou například přípravky Vertimec, Omite, Talstar.
    Sviluška
    Autor: profimedia.cz
  • 2.

    Klopušky

    Klopušek existuje celá řada druhů. Škodí především na porostech ve volné půdě, ale i ve sklenících. Typickým příznakem je náhlé vadnutí a usychání vrcholků rostlin. Dospělci (4 až 7 mm) a nymfy sají na různých částech rostlin, nejčastěji ve vegetačních vrcholech. Listy i plody se deformují a u listů může docházet k trhání pletiv. Vyskytují se jak ve venkovních porostech, tak ve sklenících. Pomůže ošetření prostředky Decis, Karate, Sumithion, Talstar.
    Klopuška
    Autor: profimedia.cz
  • 3.

    Třásněnky


    Dospělci i nymfy (velikost asi 1 mm) žijí na rostlinách a škodí sáním. Způsobují deformace a změnu barvy napadených částí.  Květy a malé plody opadávají. Ve venkovních podmínkách nejsou škody významné a ochrana není nezbytná. Ve skleníku je vhodná prevence třeba vyvěšením modrých lepových desek do porostu nebo aplikací prostředku Vertimec 1.8 Ec nebo biologických přípravků Amblyseius cucumeris, Amblyseius degenerans, Orius laevigatus.


    NEPŘEHLÉDNĚTE
    Velkou 16-ti stránkovou přílohu věnovanou okurkám, jejich pěstování, chorobám a škůdcům, přehledům odrůd a receptům naleznete v červencovém čísle Blesku Hobby
    .

    Blesk Hobby
    Autor: archiv

  • 4.

    Mšice


    Dospělci i nymfy sají na spodní straně listů, kde vytvářejí početné kolonie. Napadené listy se svinují a žloutnou. Mšice produkují lepkavou tekutinu medovici. Při velkém napadení rostliny rychle hynou. Chemická ochrana je nezbytná především ve sklenících, kde se mšice rychle množí. Preventivně je dobré vyvěsit žluté lepové desky, případně použít prostředky Mospilan 20 SP, Pirimor 50 WG nebo biologické přípravky Aphidius colemani, Aphidoletes aphidimyza.
    Mšice
    Autor: profimedia.cz
  • 5.

    Molice


    Dospělci i nymfy škodí sáním na spodní straně listů. Při sání vylučují medovici. Mohou se později na rostlinách objevit i černě. Molice škodí především ve sklenících a fóliovnících, kde je ochrana nezbytná. Ve venkovních porostech nepůsobí významné škody a ochrana nebývá nutná. Ve sklenících a fóliovnících je vhodná prevence vyvěšením žlutých lepových desek do porostu. Použít můžete prostředky Karate, Chess 50 WG nebo biologické přípravky Encarsia formosa.
    Molice
    Autor: profimedia.cz

Přidat názor
Počet komentářů: 1

mrazkova@tiscali.cz: Díky za článek Nikdy jsme se škůdci problémy nemívali, ale letos to byla úplná invaze, na kterou jsem nakonec vyzrála s tipy z tohoto článku: http://www.inzahrada.cz/ochrana-zahradnich-rostlin-a-stromu/zahrada-bez-chemie-a-prece-bez-skudcu.ht ml Kdybyste hledali, tak určitě doporučuji zkusit

(25. 09. 2018 23:53)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy