Zahradní nábytek z teaku

Zahradní nábytek z odolného teaku je ideální volbou pro ty, kdo hledají dokonalou symbiózu moderního designu, vysoké trvanlivosti a uživatelského komfortu. Na přední příčky mezi ostatními dřevinami ho staví extrémní odolnost proti vlhkosti, hnilobě, plísním a atakům škůdců i minimální nároky na údržbu. Vysoký obsah teakového oleje a kaučuku chrání železné spoje před korozí. Odolné dřevo využívané dokonce i pro stavbu lodí snáší bez problémů střídání suchého a vlhkého prostředí, proto tento nábytek může zdobit vaši zahradu celoročně, a to i v těsné blízkosti bazénu.

Teak pochází z tropických lesů a výborně snáší střídání suchého a vlhkého prostředí. Vybírat můžete z celé škály nábytkových prvků.
Autor: archiv

Přesto v případě, že o teakové dřevo nebudete nijak pečovat, změní postupem času účinkem povětrnostních vlivů medově hnědé zbarvení na stříbrno-šedou patinu, která je výsledkem působení slunce, deště, mrazu a větru. To však nijak neovlivňuje jeho vlastnosti, jde čistě jen o vizuální změny. Pokud však chcete, aby měl nábytek původní barvu i po několika letech používání, je třeba mu věnovat minimální péči. Ideální volbou pro čištění a údržbu teakového dřeva je použití osvědčených speciálních přípravků, které vám dobrý prodejce při koupi doporučí.

Pokud se rozhodnete o teakové dřevo nepečovat, změní se postupem času díky povětrnostním vlivům jeho medově hnědá barva v stříbrno-šedou patinu.
Autor: archiv
Pokud se rozhodnete pro uskladnění nábytku přes zimu, neměli byste ho uschovávat v teplé místnosti. Ideálním místem je například garáž, kde je sucho a zároveň dostatečná ventilace. Když však ponecháte svůj zahradní nábytek přes zimu venku, ujistěte se, že jsou veškeré šrouby a spoje pečlivě utažené. V opačném případě může dojít k popraskání dřeva důsledkem pnutí zmrzlé vody, která by mohla snadno proniknout do prostor způsobených neutaženým kováním.

Zahradní nábytek z eukalyptu

Eukalyptové dřevo je extrémně odolné a tvrdé. Za vše hovoří skutečnost, že Australané ho tradičně používali ke stavbě domů a mostů. Nábytek z něj vyrobený má nádherné medově hnědé zbarvení. Jeho obrovskou výhodou je jeho dlouhověkost a odolnost i proti kyselým dešťům ve městech. Pokud si nábytek z něj pořizujete, přesvědčte se, že je vyroben ze dřeva s certifikací FSC o původu dřeviny. Důležité také je, aby konstrukce nábytku byla vyrobena z materiálu s povrchovou úpravou pro excelentní ochranu před povětrnostními vlivy, minimální údržbu a barevnou stálost.

Zahradní nábytek z eukalyptu v kombinaci s hliníkovou konstrukcí je kvalitně zpracovaný a zaručuje dlouhověkost a odolnost vůči okolním klimatickým vlivům.
Autor: Mountfield

Dřevo eukalyptu nemá takový obsah přirozených olejů jako například to teakové. Je proto vhodné ho ošetřovat nejen kvůli zachování barvy dřeva, ale hlavně pro uchování jeho kvality po co nejdelší dobu. Zejména nový nábytek musí být ošetřen olejem na tvrdé dřevo co nejdříve po zakoupení, jinak může dojít k změně odstínu dřeva. Dále je třeba ošetřit ho tímto způsobem vždy hlavně na počátku sezóny.

Je-li nábytek vystaven povětrnostním vlivům na místě bez přístřešku, je dobré provádět olejování průběžně celý rok. Prodloužíte tím jeho životnost.

Zahradní nábytek z mahagonu

Zahradní nábytek z ceněného mahagonového dřeva, které patří mezi nejcennější dřeviny na světě, je záležitostí pro skutečné „fajnšmekry“. Vysoce kvalitní nábytek je vyroben ze dřeva, jež se používá i k výrobě luxusních jachet. Mimořádně silné, odolné, tvrdé a voděodolné dřevo perfektně drží tvar, při působení počasí se nekroutí ani nesmršťuje, skvěle odolává zamoření škůdci.

 

Vysoce dekorativní mahagonové dřevo je typické pro své výrazné červenohnědé zbarvení. V současnosti patří tento materiál mezi nejcennější dřeviny na světě.
Autor: Mountfield

 

Mahagon je známý pro své jedinečné zbarvení, které může být až výrazně červenohnědé. Dřevo bylo dříve používáno zejména pro výrobu lodí a sudů. Prvotřídní nábytek z mahagonu je ošetřen lakem s UV ochranou.

Mahagonové dřevo je ošetřené lakem s UV ochranou. Je silné, odolné, tvrdé a voděodolné.
Autor: archiv

Zahradní nábytek ze severské borovice

Výhodou tohoto druhu dřeva je, že je podstatně tvrdší, odolnější a trvanlivější než středoevropský druh borovice. Velmi dobře tak odolává tuzemskému klimatu, častým výkyvům teplot, dešti a nepříznivým povětrnostním vlivům.

Severská borovice je podstatně tvrdší, odolnější a trvanlivější než středomořský druh borovice.
Autor: Mountfield

Péče o něj není nijak složitá. Jako o každý dřevěný nábytek je však samozřejmě nutné se o něj starat, a to úměrně četnosti jeho používání a době vystavení vnějším vlivům. Před deštěm je vhodné ho chránit například krycí plachtou. V zimním období je pak třeba ho uložit do suchých větraných krytých prostor. Nábytek umístěný pod krytou pergolou, altánem, na krytých terasách a podobně nevyžaduje zvláštní péči a obnovu povrchové úpravy po několik sezón.

U zahradního stolu jistě oceníte praktický otvor pro umístění slunečníku.
Autor: archiv

Provádět ošetření povrchu dřeva se doporučuje nejméně 1x za sezónu. Pokud dojde ke znečištění nábytku, lze ho umýt vodou s přídavkem saponátu, opláchnout jej a utřít. Místa s poškozeným povrchem stačí přebrousit jemnou brusnou houbičkou, pak natřít mořidlem o vhodném odstínu a nakonec regeneračním (údržbovým) olejem.