Grilování zažívá v Česku boom. Každoročně si gril pořizuje stále více lidí. A i když mezi nejoblíbenější stále patří ty menší, protože ne každý má k dispozici dostatečný prostor, výrazně vzrůstá i poptávka po grilech plynových. Nejvíc se prodávají ty umožňující přípravu jídla pro 12 až 14 osob, pořídit si ale můžete i malé přenosné.

 

TRU-Infrared systém zajistí nejen nižší spotřebu plynu oproti ostatním plynovým grilů, ale také rovnoměrný ohřev, rychlejší přípravu pokrmů a šťavnatější maso. Na snímku gril Titan.
Autor: Char-Broil

Důvodů, proč si zákazníci vybírají plynové grily, je hned několik.  Tím nejpodstatnějším je určitě bezpečnost, jednoduchá údržba a pohodlná obsluha. Nepotřebujete mít doma zásoby dřevěného uhlí, ani bojovat s jeho zapálením a už vůbec nemusíte dlouhé hodiny čekat, než budou uhlíky rozžhavené a připravené k akci. Plynový gril totiž zapálíte jednoduchým stlačením jediného knoflíku. Rozžhavený je během chvíle a umožňuje regulaci teploty a také úsporu energie, na některých grilech je totiž možné grilovat pouze na půlce roštu. Navíc vás nebude obtěžovat žádný kouř, ani zápach.

Gril Smart má kompaktní rozměry, 2 výkonné hořáky, odkapávací misku na tuk i rošt pro rozpékání pečiva.
Autor: Mountfield

Jak vybrat ten pravý 

Na designu určitě také záleží, ale vybírejte nejen očima. Podívejte se grilu pořádně pod „pokličku“. Hledejte takový, kde jsou hořáky a konstrukce vnitřní části grilu uzpůsobeny tak, že teplo je rovnoměrně rozváděno po celé grilovací ploše, nikoli jen přímo pod samotnými hořáky. Každý správný plynový gril by měl mít alespoň dva nezávisle nastavitelné plynové hořáky, pomocí kterých můžete optimálně kontrolovat rozvod tepla pod grilovaným masem. Nastavení teploty musí být plynulé, grilujete přece různé věci, takže i regulace tepla musí být proměnlivá. 

Kvalitní plynové grily navíc disponují bočním hořákem, roštem pro rozpékání pečiva, teploměrem nezbytným k určení optimální teploty pro grilování nebo výkonnými hořáky, jež ušetří až 30 % plynu. A nezapomeňte také zkontrolovat, zdali je gril dostatečně stabilní a pevný. Ideální je, když je vybaven čtyřmi kolečky, nejlépe s brzdou.

Má 4 hořáky, poklop z nerez oceli, rošty z litiny potažené porcelánovou vrstvou a boční hořák pro přípravu omáček či polévek. Elegantní plynový gril Royal.
Autor: Char-Broil

Zajímejte se o novinky 

Na trhu jsou teď k dostání zahradní grily americké značky Char-Broil se zcela unikátním systémem TRU-Infrared.  Řada plynových grilů s pojezdem, rozmanitými funkcemi, v různých velikostech a barvách je dostatečně široká pro každého. Vybere si začátečník i profesionál. 

K čemu slouží TRU-INFRARED systém:  

  • Maso se nevysušuje a zůstává šťavnaté
  • Zajišťuje rovnoměrný ohřev (rozložení tepla) po celé grilovací ploše
  • O 30 % nižší spotřebu plynu oproti tradičním plynovým grilům
  • Rychlejší příprava grilovaných pokrmů
  • Grilování při širokém rozsahu teploty
  • Nedochází ke vzplanutí při odkapávání tuku v průběhu grilování