Chce se vám při pohledu na váš trávník plakat, protože i po ochlazení a několika várkách srážek chřadne a jsou v něm zahnědlá místa? Příčina je jasná. Dusí se.

To, že trávník nemůže dýchat, má na svědomí takzvaná travní plsť. Tvoří ji odumřelé zbytky rostlin, plevele a mechy. Ty za čas vytvoří neprodyšnou vrstvu, kvůli které se ke kořenům trávy nedostávají živiny. Vznik travní plsti navíc urychlíte, pokud při sečení trávníku používáte příliš často systém mulčování.

K odstranění této vrstvy slouží speciální stroje nazývané vertikutátory. Ty připomínají obyčejnou sekačku. Na rozdíl od ní má ale tento stroj horizontálně uložený válec a na něm řadu tenkých svislých nožů. Od toho je také odvozen jeho název.



Jak vertikutátor funguje

Jeho nože se zařezávají do trávníku a vyhrabují z něho plsť, mech i zbytky posečené trávy, které končí ve sběrném koši. Kromě provzdušnění se při tomto zákroku trávník zmlazuje, protože nože přesekávají travní výběžky a podporují tím tvorbu nových.

Trávník sice nebude po provedeném zákroku vypadat zprvu příliš vábně, ale nemusíte mít obavy. Tam, kde je třeba, ho dosejte vhodným osivem a prohnojte. Nepoužívejte ale hnojivo, kterým jste přihnojovali během roku. Pořiďte si speciální "podzimní" hnojivo, které obsahuje velké množství draslíku. Tráva se díky němu zocelí, za pár dní se znovu zazelená, pletiva vyzrají. Bez problémů pak přečká zimu a na jaře se pak brzy obnoví. Na přelomu března a dubna ho pak provzdušněte ještě jednou.