Většina lidí stále neví, že není čerpadlo jako čerpadlo. Existuje hned několik typů. Abyste si zvolili to správné, které bude splňovat vaše představy a vykonávat práci, kterou potřebujete, je třeba si v první řadě ujasnit, co od něj vlastně očekáváte.

A protože odborná pomoc je pro běžného laika při jeho výběru často nezbytná, měli byste čerpadlo vždy pořizovat jen ve specializovaných obchodech se zahradní technikou. Jen tak si totiž můžete být jisti, že si domů odnesete to správné z hlediska uživatelských požadavků i z hlediska provozních nákladů a životnosti. 

Základní kritéria pro výběr čerpadla 

čistota čerpané kapaliny – je důležité, zda bude čerpána pouze křišťálově čistá voda, mírně zkalená voda nebo voda kalná s případnými nečistotami  

odkud budete vodu čerpat = potřebný výstupní tlak čerpané kapaliny – je nutné vědět, zda se jedná o vrt nebo studnu, jak hluboko je voda a jak je zdroj vody vzdálen 

jaký potřebujete průtok – nepodceňte množství vody, které chcete čerpat  

- náročnost provozu – ujasněte si, jestli bude čerpadlo sloužit k občasnému použití např. na zahrádce, nebo trvalému např. k zásobování domu veškerou vodou  

TYPY ČERPADEL  

Zahradní elektrická a benzínová čerpadla  

Povrchové elektrické čerpadlo může významně ušetřit čas při zalévání rostlin na zahradě a terase.
Autor: Tallas

Elektrická zahradní čerpadla se rozdělují na povrchová a ponorná. Hodí se především k nezávislému napájení vodou ze studen, rybníků, jezer a cisteren. Základní konstrukční prvky zahradního čerpadla by měly být vyrobeny z nekorodujících materiálů, jako je ušlechtilá ocel, litina nebo kvalitní plasty. Současné plasty se totiž dají svou životností srovnat s trvanlivostí kovů. Nerezová ocel a plast navíc odolává i tvorbě vodního kamene. K povrchovému čerpadlu patří ohebná sací hadice, která bývá vyztužena spirálou, aby se podtlakem sání neseškrtila. Na konci je opatřena sacím košem se zpětnou klapkou a někdy i filtrem. Tato čerpadla bývají přenosná (měla by mít madlo a nožičky) a dají se mnohostranně využít. Pro snadnou instalaci by mělo být elektrické čerpadlo vybaveno přívodním kabelem. Nejsnadněji se pak zprovozňují samonasávací čerpadla. 

Ponorné čerpadlo Tallas ACI 125 s integrovaným plovákovým spínačem a sedmiletou zárukou je určeno do čisté a užitkové vody a můžete ho použít například k odčerpání tekutiny z úzkých šachet nebo z bazénu.
Autor: Mountfield

Ponorná čerpadla, jak už název napovídá, se noří do přečerpávané vody a jsou určena pro čerpání vody z větších hloubek a delší vzdálenost. Proto při jejich výběru je nutné zajímat se vysokou kvalitu použitých materiálů a nabízenou záruku. Ta může u nejkvalitnějších zařízení být i 7letá. Využívají se například k zásobování obytných staveb, ale i na zavlažování zahrad.

Benzínové čerpadlo, na snímku SA 30 TLA s 2taktním motorem, oceníte v terénu nebo v podmínkách bez možnosti připojení k elektrickému proudu. Za krátký čas umí přečerpat velký objemy vody.
Autor: Oleo-Mac

Ponorná kalová čerpadla 

Používají se k vyprazdňování nádrží s užitkovou vodou nebo v roli odvodňovacích čerpadel z bažin a rybníčků a dokonce i fekálií ze žump. Nebo také  při odčerpávání záplavové vody, například ze sklepů. Těmto čerpadlům totiž nevadí, že v čerpané tekutině jsou příměsi, kaly a kamínky velikosti 5mm, u speciálních čerpadel dokonce o velikosti30 mm. Jedná se o výkonné a robustní stroje, u kterých platí: „…čím více a čím rychleji tím lépe“. Mají relativně malou výtlačnou výšku (většinou do 12 m), ale velký čerpací výkon až do350 litrů kalové vody za minutu. Použití trvanlivých materiálů, jako je  tradiční šedá litina, pouzdro z ušlechtilé oceli a vysoce kvalitní mechanické ucpávky, zajišťují vysokou životnost i v extrémních podmínkách využití.

Kalová čerpadla jsou flexibilní, dají se využít jak pro trvalý provoz v šachtách a jímkách, tak pro přenosné užití a mají širokou škálu použití. Obecně platí, že s čerpadly na kalovou vodu, která mají vysokou průchodnost pevných částic, lze čerpat vodu užitkovou a čistou. Nikdy ale nelze použít ponorné čerpadlo určené k čerpání čisté nebo užitkové vody na čerpání vody kalové.

Menší typy ponorných čerpadel mají sací otvor umístěn tak nízko, že je plovákový spínač samočinně vypne, až když v nádrži do které byly ponořeny, klesne hladina do 3-5 mm. Některá z nich odčerpávají vodu až do výše 1 mm, takže zbytek již stačí jednoduše setřít hadrem.  Proto byste měli při výběru ponorného čerpadla dbát zejména na údaj minimální výšky hladiny. Důležitá je také hodnota maximálního obsahu nečistot ve vodě.

Ponorné čerpadlo má být vybaveno plovákovým spínačem, tepelnou pojistku, dostatečně dlouhým elektrickým kabelem a přípojku pro napojení hadic různých rozměrů.

Kompaktní kalové čerpadlo Tallas AC 400 s výtlakem až 11 m a mohutným průtokem 320 l/min si poradí i s velmi znečištěnou vodou, která obsahuje příměsi pevných částic o průměru až 38 mm.
Autor: Mountfield

Čerpadla do vrtu

Ta najdou uplatnění všude tam, kde se voda čerpá z velkých hloubek. Čerpadla do vrtaných studní  mají podlouhlý doutníkový tvar a jde o velmi kompaktní a robustní stroje, které vydrží nepřetržitý provoz. Ta nejkvalitnější jsou vyrobena z ušlechtilé oceli a moderních plastů jako je termoplast lexan, které odolávají korozi a zajišťují dlouhou životnost těchto čerpadel. Jejich provoz, který probíhá pod vodou a ve velké hloubce, je prakticky bezhlučný.

Každé ponorné čerpadlo musí mít kvalitní mechanické ucpávky a chlazení pláště, které zajišťují bezúdržbový provoz.

Většinou se tato čerpadla používají v kombinaci s tlakovými nádržemi nebo s elektronickými vodárnami - pro zavlažování i zásobování domácnosti vodou. Podstatný je vysoký náběhový moment pro úspěšný start, integrovaná tepelná pojistka a možnost samouvolnění při zablokování hydrauliky.

Automatické domácí vodárny

Představují elegantní a komplexní řešení pro zásobování domácnosti vodou, nebo zavlažování zahrady. Čerpadla instalovaná na vodárnách jsou většinou elektrická odstředivá čerpadla, která jsou schopna nasát vodu ze 7-9 metrů. Pokud budete mít vodárnu umístěnou přímo v domě, budete potřebovat čerpadlo s velice tichým chodem. Nejosvědčenější je v tomto případě litinové provedení čerpadla. Pokud budete mít vodárnu umístěnou v zahradním domku, budete potřebovat vodárnu, která se snadno vypouští na zimu, aby nedošlo k zamrznutí.

Automatická domácí vodárna je schopna plynule zásobovat pitnou vodou jakýkoliv obytný objekt. Na snímku čerpadlo Tallas XC 100/20 s 24 litrovou tlakovou nádobou, integrovaným manometrem a tlakovým spínačem.
Autor: Mountfield

Výkon vodárny je vždy dán výkonem čerpadla. Velikost nádoby ovlivňuje četnost spínání a navrhuje se podle počtu odběrných míst a četnosti odběrů. Výhodou je, pokud je na vodárně přímo instalován filtr, který zabraňuje průniku nečistot do nádrže.