Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Založte si vřesoviště! Právě teď je ten správný čas

/
  • Vřesoviště patří k oblíbeným výsadbám v zahradách. Není se čemu divit, zahradu totiž prozáří nádherným ohňostrojem barev!
    Vřesoviště patří k oblíbeným výsadbám v zahradách. Není se čemu divit, zahradu totiž prozáří nádherným ohňostrojem barev! (Shutterstock.com)
    20. října 2015 ● 06:00

    Jeho čas přichází právě na podzim, kdy se předvádí v nejkrásnějších pastelových odstínech. Z původních růžových odstínů byly u vřesu i vřesovců vyšlechtěny stovky kultivarů s bílými květy, všemi odstíny růžové, žluté, červené i fialové. Nádherně vypadají ve skalkách, nádobách i na záhonech. Kdo má ale kolem domu nebo chaty kousek místa, může si dopřát vřesoviště. S přípravou půdy pro něj je vhodné začít teď na podzim. Co k tomu potřebujete?

  • 1.

    Jak na to

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Aby vám vřesoviště dobře prospívalo, je vhodná lehká propustná půda, která by měla mít kyselost kolem 5 pH. Toho docílíte, když k bezvápenné půdě přidáte rašelinu nebo třeba borovou hrabanku. Když máte půdu vápennou, je potřeba ji asi v její půlmetrové výšce vyměnit za novou s příměsí rašeliny, písku nebo hrabanky.

     

    Pozor si ale dejte především na podloží. Základem prospívajícího vřesoviště je totiž dobře připravené podloží, které je schopné odvést přebytečnou vodu. Pokud tedy není terén dostatečně propustný, vytvořte silnou drenážní vrstvu třeba z kamene. Lepší je vřesoviště založit na uměle navýšeném terénu, tím si zároveň zajistíte dostatečný odvod srážkové vody. Inspirujte se přírodou.

  • 2.

    Nakupte mix druhů

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rostliny z kontejnerů můžete vysazovat kdykoliv během vegetace, ale nejvhodnější čas k výsadbě vřesů a vřesovců jsou právě podzimní měsíce, protože je pro ně nejpříznivější klima i vlhkost. Rostliny sázejte do skupinek po třech, asi 20 až 30 cm od sebe, aby později vytvořily pěkný koberec. A nebojte se je namixovat. Vřesy kvetou až do listopadu, zatímco vřesovce na jaře a v létě. Časné druhy vřesovců (Erica carnea) kvetou už v únoru a vydrží až do května, jarní a letní druhy pokračují v kvetení až do srpna (Erica cinerea), září (Erica tetralix, Erica vagans).

     

    Po výsadbě vždy vše pořádně zalijte ideálně odstátou dešťovou vodou a o stálý přísun vláhy se starejte, zvlášť za suchého období, jinak hrozí, že se sazenice neujmou. Odpar snížíte vrstvou drcené kůry, která na jaře zabrání i prorůstání plevele.  Nezapomeňte mezi nimi nechat větší rozestupy, aby se měly kam rozrůst.

  • 3.

    Přistřihávejte

    Jako červený koberec vypadá louka pokrytá vřesem nedaleko Lipska
    Autor: EPA

    Příští rok rostliny začněte přistřihávat, budou pak houstnout. To zabraňuje vysychání a vymrzání řídkých keříků. Aby byly kompaktní, bohatě rozvětvené a hojně nakvétající, zastříhněte je po odkvětu o třetinu až o polovinu, což je přibližně o délku odkvetlých květenství. Připravte se ale na to, že potrvá téměř tři roky, než vřesoviště najde svou tvář a porost vytvoří prakticky celoročně kvetoucí pestrobarevnou mozaiku. Kromě vřesů přidejte kandíky, podzimní sasanky, nízké pěnišníky, jehličnany a kapradiny.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy