Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zahrada v listopadu: Zakryjte rostliny a založte kompost

/
  • Listí z trávníku pečlivě vyhrabte, jinak bude porost pod ním hnít.
    Listí z trávníku pečlivě vyhrabte, jinak bude porost pod ním hnít. (Shutterstock.com)
    6. listopadu 2015 ● 06:00

    I ten nejzaměstnanější zahradník by měl tento měsíc dokončit přípravu na zimu. Vybaven chvojím a netkanou textilií musí vyrazit na obhlídku a všechny choulostivé krasavce a krasavice přikrýt.

  • 1.

    Radost i práce

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    I když se ukládá k zimnímu spánku, dá se na zahradě užít spousta pěkných chvilek. Pokud se vydaří slunečný den, je se na co koukat. Zahrady zdobí střapaté chryzantémy, pestré plody listnatých keřů a poslední zbytky barevného listí. Ale nebude to jen slastné lelkování, protože je potřeba pravidelně hrabat listí, zrýt opuštěné záhony a před chladem a nepohodou zabezpečit všechny citlivé rostliny. Ale pravověrného zahradníka takový smysluplný tělocvik na čerstvém povětří potěší. Navíc je většinou moudře vybaven zahradní technikou, která mu práci ulehčí.
  • 2.

    Sláva chvojí a spol.

    Sběr listí je jedna z nejenepříjemnějších podzimních činností, ale pro trávník důležitá.
    Autor: Profimedia.cz
    Velkým pomocníkem při ochraně před mrazem je chvojí. Je skvělé pro zakrslé dřeviny, kořeny stromů, pro malé záhony s trvalkami nebo choulostivými, nově vysazenými cibulovinami. Ke kořenům keřů a stromů můžete také dát shrabané listí nebo mulč. Jak se budou pomalu rozkládat, bude vznikat teplo.
  • 3.

    Trávy do snopů

    podzim ozdobné tráva
    Autor: Shutterstock.com

    Ještě před pár lety jsme ohromeně hltali fotky zimních anglických zahrad, které byly na rozdíl od těch českých šik. Krásu květin tam v zimě nahradily okrasné trávy různých barev a výšek. Dnes už jsou i na českých zahradách. Přestože jsou mrazuvzdorné, je potřeba se o ně na zimu také postarat. Zásadně je na podzim nestříhejte. Na to je dost času až na jaře. Vysoké trávy je dobré před zimou svázat do větších snopů, aby je vítr nepolámal. Nestahujte je příliš těsně, aby provaz nenarušil listy. Svázání trávy ochrání i před vymrzáním.

  • 4.

    Založte si kompost

    Zralý kompost je nejlepší hnojivo.
    Autor: Shutterstock.com
    Právě období podzimního úklidu je pro jeho založení jako stvořené. Při prořezávce, sečení, hrabání listí a mýcení stromů vzniká množství odpadu. Když se do toho teď pustíte, máte za půl roku až do roka spoustu přírodního hnojiva.
  • 5.

    Zalévejte a zapouštějte

    využíStaré dřevěné sudy je šikovné z boku vybavit kohoutkem.
    Autor: Shutterstock.com
    Zimní dny jsou velkým nebezpečím pro venkovní nádobové rostliny. Pokud máte pocit, že jim nepomůže obal z juty nebo kokosových vláken, můžete je jednoduše zapustit do prázdného záhonu a na jaře je opět vyndat. Důležité je tyto rostliny v bezmrazých dnech hodně zalévat, aby neuschly.
  • 6.

    Techniku pod zámek

    Čistič trávníku neboli sweeper důkladně vymete z trávníku všechny nečistoty, jako je listí, větvičky nebo zbytky posekané trávy, a zároveň provede jejich sběr do koše.
    Autor: Mountfield
    Ušetřete si práci na jaře a ještě na poslední chvíli vyčistěte a uložte zahradní techniku. Elektrické pomocníky stačí vyčistit a pak uklidit i prodlužovačku. U akustrojů je potřeba baterii vyjmout, naplno nabít a nechat ji v místnosti s běžnou pokojovou teplotou, aby byla v co nejpřirozenějším prostředí. U stroje se spalovacím motorem je potřeba buď nádrž zcela vyprázdnit, nebo naopak zcela naplnit a přidat aditiva. Ale pily si raději nechte v pohotovostním stavu a dobře zkontrolujte stav oleje.
  • 7.

    Kalendář

     

    Říjnová zahrada hraje všemi barvami a je na ní spousta práce.
    Autor: Shutterstock.com

    • V první půlce měsíce ještě můžete sázet růže a dřeviny.
    • Ke kmínkům růží přihrňte zeminu s kompostem a přihoďte i pár větviček chvojí.
    • Ke stromům a keřům přidejte dávku kompostu a kořeny zakryjte vrstvami spadaného listí.
    • Kompostem vylepšete půdu na prázdných záhonech.
    • Když nemrzne, máte ještě poslední šanci pustit se do výsadby česneku.

    Více tipů a inspirací pro zahradu, dům a byt najdete v listopadovém čísle časopisu Blesk Hobby. Zajímá vás, jak se zbavit plísní v bytě? Poradíme s výběrem krbových kamen a můžete zjistit, jak se žije v útulném domě Jirkovi Babicovi.

    Blesk Hobby 11/2015
    Autor: red

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy