Někdy si ani neuvědomujeme, kolik různých pomůcek během sezóny na zahradě a kolem domu či chalupy využíváme. Od kultivátoru, přes křovinořez, vyžínač, různé typy sekaček, motorovou pilu, až po zahradní traktůrky. Bez nich si už ani péči o všechnu tu zeleň a záhonky ani nedokážeme představit.

Jenže ani zahradní technika nevydrží všechno. Běžná údržba od jara do podzimu je pro vás určitě samozřejmostí. Po náročné sezoně si ale všechny ty skvělou práci odvádějící stroje zaslouží něco víc. Pokud vám totiž mají dobře sloužit i příští rok, nesmíte zapomenout se o ně před uložením k zimnímu spánku postarat. Nezabere vám to příliš času, získáte tím ale mnoho. Nejenže si pak na jaře můžete být jisti, že vše bude fungovat, jak má, ale navíc tím zahradní technice mnohonásobně prodloužíte životnost, což vám ušetří nemalé výdaje za opravy nebo dokonce pořízení nových pomocníků.

Na co nesmíte zapomenout:

-    Stroje nejdřív důkladně očistěte od zbytků trávy, hlíny a dalších nečistot. Nevynechejte ani chladicí otvory motoru, zkontrolujte a pročistěte vzduchový filtr. POZOR: Nikdy nepřeklápějte sekačku na bok, aby se do karburátoru nebo do výfuku nedostal olej.
-    Nezapomeňte také na vnitřek strojů. Po očistění zkontrolujte jednotlivé pohyblivé součásti, jako jsou lanovody, ložiska, klouby, seřízení táhel nebo vůlí. Podle potřeby je promažte.
-    Také ostří a jakékoliv další kovové části naolejujte, aby byly chráněné před rzí. Pokud jsou nože tupé, nezbývá vám nic jiného, než je přebrousit. Je však třeba dbát na správný postup broušení, aby nedošlo k nevyváženosti.
-    Pokud jde o motorový stroj, vypusťte všechen benzin z nádrže.
-    Stav oleje musí před zimní přestávkou odpovídat doporučovanému množství. Pokud se rozhodnete provést výměnu, je důležité, abyste se řídili pokyny uvedenými v návodu a použili doporučovanou značku a množství oleje.
-    Vyšroubujte zapalovací svíčku a očistěte ji mosazným kartáčkem. Otvor pro ni prostříkněte motorovým olejem. Svíčku potom namontujte zpět a než ji zapojíte, několikrát za sebou zatahejte za startovadlo. Ochráníte tak motor před korozí.

Autor: Mountfield


Odborná péče nemusí být drahá

Pokud nejste zrovna domácí kutil a na takovou posezonní údržbu si netroufáte, nebo jen máte obavy, že na něco zapomenete, svěřte své stroje radši do rukou odborníků. Nemusíte mít při tom obavy, že vám to zruinuje rodinný rozpočet. Málokdo totiž ví, že kvalitní prodejci zahradních pomocníků, jako je například společnost Mountfield, poskytují posezonní prohlídky svým zákazníkům zadarmo. A zájem je veliký.

Posezonní prohlídka totiž rozhodně není žádnou zbytečností. Má i preventivní význam. Stává se totiž, že diagnostické přístroje při ní upozorní na skrytou závadu, která se zatím nijak významně neprojevuje. Ale díky jejímu včasnému odstranění vám ušetří peníze na nákladnější opravu v budoucnu.

Běžné je, že lidé pak kromě důkladné kontroly a zkoušky všech důležitých částí stroje obvykle žádají právě i provedení celkové údržby, které se jim dostane za zvýhodněných podmínek. Například taková údržba samochodné benzinové sekačky, která by jinak stála přes tisíc korun, tak vyjde na polovinu. Zaplatíte za ni pouhých 536 korun.

Zahrnuje vyčistění nebo výměnu vzduchového filtru, přezkoušení a seřízení otáček motoru, nabroušení a vyvážení žacího nože, seřízení pojezdu a promazání uložení kol, seřízení a napnutí klínového řemenu, vyčistění nebo výměnu zapalovací svíčky, výměnu olejové náplně a dotáhnutí šroubových spojů.

Právě posezónní prohlídka spojená s náležitou údržbou vám zaručí další spolehlivé fungování stroje a prodlouží i jeho životnost. No řekněte sami, není fajn mít jistotu, že ho na jaře budete mít v bezvadném stavu a připravený k okamžité práci?