Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zahrada v prosinci: Zalijte stromky, zryjte záhony a uložte nářadí

/
  • Dokončete hnojení a rytí prázdných záhonů.
    Dokončete hnojení a rytí prázdných záhonů. (Shutterstock.com)
    2. prosince 2015 ● 06:00

    Ani v prosinci, v době, kdy sice na zahrádce nic nekvete, listí je opadané a všechno už je dávno sklizeno, není dobré nechat vše napospas svému osudu. Je třeba zkontrolovat a zajistit ještě mnoho důležitých věcí.

  • 1.

    Zalijte jehličnany a nově zasazené stromky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dokud ještě není zmrzlá zem, nezapomeňte na zálivku stálezelených dřevin a jehličnanů. Dřevinám v zimním období uškodí více sucho než mráz. U jehličnanů pokračuje odpařování vody i v zimě. Rostliny tím ztrácejí vodu, kterou nahrazují pomocí kořenů ze zásob v půdě. To je ovšem možné pouze v případě, že půda je dostatečně zásobena vláhou. Totéž platí i pro mladé a nově zasazené ovocné stromky. Ty nezapomeňte dostatečně přikrýt, abyste je ochránili před ledovým větrem.

  • 2.

    Dokončete péči o zeleninovou zahradu

    Růžičková kapusta je na zahradě hotový nezmar, který na záhonech vydrží až do února.
    Autor: Shutterstock.com

    Skliďte poslední čínské zelí, kadeřavou kapustu, zimní salát, špenát a letní pór. Ten zimní na záhonech nechte, stejně jako růžičkovou kapustu, mráz jim neuškodí. Stále také můžete získávat natě z pažitky, naťové petržele, zimní cibule sečky, listy celeru, kadeřávku a pastinák. Dokončete hnojení a rytí prázdných záhonů.

  • 3.

    Postarejte se o nářadí

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Právě teď je nejvyšší čas na údržbu nářadí. Především rýče, vidle a motyky důkladně očistěte od zeminy a hadříkem je natřete v tenké vrstvě minerálním olejem nebo tukem. Kropicí konve důkladně vyprázdněte a postavte dnem vzhůru.

  • 4.

    Věnujte se i okrasné zahradě

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Okrasná část zahrady už prakticky spí. Nejlepší by bylo, aby byla celou zimu přikryta sněhovou peřinou. To se nám ale asi nevyplní. Proto na místech, kde na zahradě rostou vřesy, čerstvě vysazené cibuloviny a choulostivější trvalky, nechte na záhonech spadané listí, které poslouží jako ochrana před mrazem. Dvouletky i trvalky důkladně zavlažte a ochraňte je netkanou textilií proti chladu. Dvouletky, které mají příští rok kvést, zakryjte vrstvou smrkového chvojí. Tato nastýlka se vyplatí zejména u pomněnek, protože jsou vůči vymrznutí nejnáchylnější, především pak během zimy, kdy je nedostatek sněhu. Stejnou péči dopřejte také maceškám, zimním fialám nebo zvonkům. Růže jsou choulostivé v místě očkování, většině odrůd uškodí teplota pod minus 4 °C. Proto je dobré do keříků přidat kompost a ještě přihrnout zeminu.

  • 5.

    Nezapomeňte kontrolovat uskladněné hlízy

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Provádějte pravidelnou kontrolu uskladněných cibulí a hlíz mečíků, jiřinek, begonií a dalších rostlin, aby se přes zimu neznehodnotily. Hlavně hlízy begonií se nesmějí přechovávat v příliš vlhkém a studeném prostředí. Pokud najdete na hlízách plíseň, rozložte je, vysušte a skladovací prostor vyvětrejte. Hlízy, které už nejdou zachránit, okamžitě vyhoďte, houbové choroby se velmi rychle rozšíří i na zdravé hlízy. Ty pak přeneste na suché místo. Stejná opatření platí i pro ostatní skladované druhy.

  • 6.

    Prořezejte starší jabloně a hrušně

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ze stromů odstraňte suché listy, které mohou sloužit jako úkryt pro škůdce, a scvrklé plody, které mohou být zdrojem moniliózy – moniliové hniloby jádrovin. Starou kůru ze stromů oškrábejte, aby přes zimu lépe regenerovaly. Ovocné stromy starší deseti let v druhé polovině měsíce prořežte. Přestárlé a nemocné ovocné dřeviny odstraňte. Okolo ovocných a okrasných dřevin umístěte kompost, aby měly dostatek živin. Je také vhodný čas na zmlazení rybízů a angreštu.

  • 7.

    Pozor na škůdce

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    S nástupem zimy se do zahradních chatek a kůlen začínají stěhovat myši, které mohou napáchat obrovské škody. Nelákají je pouze semena a uložené hlízy, ale dokážou se pustit i do oblečení pro práci na zahradě, které tu máte uskladněné. Proto včas nastražte granule proti myším, otrávené zrní nebo pasti. Praktické jsou i zvukové plašiče.

     

    oškrábejte starou kůru ze stromů, aby se strom přes zimu lépe regeneroval. Okolo ovocných a okrasných dřevin umístěte kompost, aby měly dostatek živin.

    Více na http://hobby.blesk.cz/clanek/hobby-zahrada/187267/zahrada-v-prosinci-pecujte-o-dreviny.html?utm_source=hobby.blesk.cz&utm_medium=copyProsinec je ideálním obdobím pro výsevy muškátů. Semena těchto květin jsou poměrně velká, velmi dobře se s nimi pracuje a jako nejvhodnější pro výsevy se stále ukazuje využití rašelinových jiffů – slisovaných kotoučků, které po nasáknutí vodou několikrát zvětší svůj objem. Do nich se vysévá vždy 1 semínko. Muškáty dobře a brzy klíčí, jejich další vývoj je ale poměrně pomalý, proto se vyplatí provést výsev už v prosinci.S nástupem zimy se do zahradních chat, kůlen i stodol začínají stěhovat myši, které mohou napáchat obrovské škody. Nelákají je pouze semena, ale dokážou se pustit i do oblečení pro práci na zahradě, které tu máte uskladněné. Proto včas nastražte granule proti myším, otrávené zrní nebo pasti. Osvědčují se i zvukové plašičeS nástupem zimy se do zahradních chat, kůlen i stodol začínají stěhovat myši, které mohou napáchat obrovské škody. Nelákají je pouze semena, ale dokážou se pustit i do oblečení pro práci na zahradě, které tu máte uskladněné. Proto včas nastražte granule proti myším, otrávené zrní nebo pasti. Osvědčují se i zvukové plašiče

Témata

zahrada prosinec

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy