Tak právě pro vás máme užitečný tip, jak se této úmorné práci vyhnout. S kvalitní sněhovou frézou ušetříte nejen spoustu času a energie, ale navíc se vyhnete bolavým zádům!

Testy mluví jasně

Společnost Mountfield v rámci testování sněhových fréz                  Ariens Sno-Tek 20 zorganizovala soutěž „Člověk vs. Sněhová fréza“.  Soutěž probíhala na dvoře bytového domu o výměře 40  se 30 cm vrstvou čerstvě napadeného sněhu. Dvůr byl rozdělen na dva stejné díly, z toho jeden byl vyhrazen figurantovi vyzbrojenému hliníkovou lopatou a druhá část patřila soutěžícímu se sněhovou frézou.

I když byl vítěz předem jasný, výsledek celého klání byl víc než překvapivý. Muž s lopatou odklízel sníh 1 hodinu 29 minut, zatímco muži s frézou to zabralo pouhých 6 minut 26 vteřin. Co z toho plyne? Práce se sněhovou frézou Sno-Tek 20 zabrala čtrnáctkrát méně času, a stala se tak vítězem na plné čáře.

Dvoustupňová Sněhová fréza Ariens Sno-Tek 20, Cena: 16.900,-
Autor: Mountfield


Přemýšlíte o koupi sněhové frézy?

Před jejím výběrem si položte tyto otázky:

1. Jaký sníh budu odklízet? Mokrý, čerstvý, nebo zledovatělý?

2. Z jakých povrchů budu chtít sníh uklízet?

3. Jak velká bude celá plocha?

Sněhové frézy jsou výbornými pomocníky při úklidu sněhu. Aby stoprocentně plnily svoji funkci, je nezbytné se při jejich výběru řídit několika základními parametry. Věřte, že pečlivý výběr vám při odklízení sněhové nadílky ušetří hodně sil.

Benzinové frézy

Benzínové sněžné frézy najdeme hned ve dvou variantách a to jednostupňové a dvoustupňové. Tyto frézy jsou schopny držet stálý výkon a otáčky i v těch nejtěžších podmínkách a lehce se přizpůsobují tvaru odklízené plochy. S benzinovými frézami můžete odstranit sníh z dlažby před domem a stejně dobře si poradí i s vyčištěním celé ulice. Navíc se s nimi můžete volně pohybovat – u benzinových fréz totiž odpadá nutnost hledání elektrické zásuvky.

Dvoustupňová Sněhová fréza Ariens Compact 24 E, Cena: 23.900,-
Autor: Mountfield

Elektrické frézy

Elektrické sněhové frézy jsou určeny zejména pro nenáročné uživatele a představuji levné a funkční řešení. Jsou lehké, tiché a snadno se s nimi manipuluje. V prodejnách se dají sehnat za cenu běžné zahradní sekačky. Pokud tedy potřebujete odklidit čerstvě napadaný sníh z terasy a dalších zpevněných ploch okolo domu, elektrická fréza je pro vás dokonalým pomocníkem.

Elektrická Sněhová fréza Ikra ESF 4016, Cena: 2.490,-
Autor: Mountfield

Jednostupňová, nebo dvoustupňová?

Jednostupňové sněhové frézy se dobře uplatní zejména ve městech. Jsou ideální na čištění čerstvého nebo neudusaného sněhu z chodníků a dalších menších zpevněných ploch.

„Jejich princip spočívá v tom, že rotující lopatky z tvrzené gumy nabírají sníh z odklízeného povrchu a přes odhozový komín jej odhazují do vzdálenosti, kterou si sami nastavíte. Tyto stroje vynikají malými rozměry, takže nezaberou příliš místa,“ upřesňuje Aleš Mostecký, odborník ze společnosti Mountfield.

Vlastníte-li velký pozemek, nebo musíte-li čistit rozsáhlejší plochy, potřebujete silný stroj s odpovídajícím výkonem. Dvoustupňové frézy si hravě poradí i s mokrým, udusaným a přemrzlým sněhem. Tuto frézu zvolte rovněž v případě, že potřebujete odhazovat sníh na větší vzdálenosti.

„Stejně jako u jiného zboží platí – čím delší záruka, tím lépe. Osobně bych vybíral frézu, na kterou je alespoň sedmiletá záruka. Doporučuji také zjistit, v jaké zemi byl stroj vyroben. Pochází-li z Japonska nebo z USA, máte jistotu, že je kvalitní. Některé modely fréz jsou navíc vybaveny technickými vychytávkami pro pohodlnější práci. Můžete třeba sami zvolit směr, kam odhazovat sníh, v mrazech si zahřejete ruce na vyhřívaných rukojetích nebo si za tmy posvítíte na cestu,“ uzavírá Aleš Mostecký.