„Začneme s okrasnými trávami, které tvoří přes zimu krásnou dominantu zahrady, ale na jaře je potřeba odumřelou část rostliny odstranit,“ doporučuje odbornice na zahrady Hana Valentová. Zároveň upozorňuje, že pokud bychom traviny ostříhali příliš brzy, mohla by do nich natéct voda a rostlinu poškodit, ať už mrazem nebo hnilobou. Samotná technika stříhání je velice jednoduchá. „Pět až deset centimetrů nad zemí odstřihneme odumřelou část. Menší rostliny nůžkami, u větších je výhodnější použít křovinořez. Odstraněné části postupně odebíráme, aby se do sebe nezamotávaly a neztěžovaly nám práci,“ instruuje zahrádkáře odbornice. 

Video
Video se připravuje ...

Hana Valentová ukazuje, co je potřeba udělat v této době na zahradě. Prima TV

Podobně vyčistíme všechny okrasné záhony od zbytků odumřelých částí i listí, které přes zimu chránily kořenový systém před mrazem a promrznutím. Někdy to jde zlehka jen rukou, pokud jsou rostliny propletené, nemusíme se bát zakročit nůžkami. A když už máme toto zahradnické náčiní v ruce, můžeme zastřihnout i ty rostlinky, které nově raší ze země.

Péče o trvalky

Trvalky, které si prorazily cestu i tam, kde je mít nechceme, začerstva odstraníme rýčem. „U stálezelených trvalek, jako jsou například bergenie či čemeřice,“ říká paní Valentová, „zkontrolujeme, co nám zima spálila a mráz poničil. Tyto zpustošené, zmrzlé výhony, listy nebo zbytky květů taktéž odstraníme, stejně tak ty části, klidně i větší, které prorůstají tam, kam nechceme, čímž usměrníme růst rostliny a zajistíme její kompaktnost. Nemusíme se toho vůbec bát, neboť rostlina znovu doroste.“

...
Autor: Shutterstock.com

Další skupinou, která bude potřebovat naši péči, jsou kyselomilné rostliny, mezi něž se řadí na zahradách oblíbené rododendrony, azalky, hortenzie nebo borůvky. „Je potřeba doplnit je rašelinou, abychom udrželi kyselý substrát, ve kterém jsou vysazeny,“ radí expertka a doporučuje obsypat rašelinou celou rostlinu kolem dokola. Kyselost můžeme rostlinám ale dodat i jinou formou. „Můžeme použít také ve vodě rozpustný okyselovač půdy, který přidáme do zálivky,“ doplňuje paní Valentová a na závěr přidává doporučení obrýt trávník a doplnit mulčovací kůru do záhonů. Pěkně tak vynikne keřová skupina a okrasné záhony v kontrastu k travnaté ploše.

 Celý pořad Váš Prima Receptář a v něm ještě více tipů uvidíte dnes v 11.55 na Primě.