Záleží jen na vás, kdy se rozhodnete vyndat truhlíky a květináče z domu nebo z bytu na balkón či terasu, kdy dáte za okno muškáty nebo kdy pověsíte závěsné květináče s převislými květinami.

Pranostiky tvrdí, že nás ještě mohou nepříjemně překvapit tzv. „zmrzlí“ nebo „ledoví“ muži Pankrác, Servác a Bonifác mezi 12. - 14. květnem a kytky bychom měli ven dávat až po nich. Ale většinou už v těchto dnech nepochybíte. Přesto se vyplatí sledovat počasí, aby nás ještě ráno nezaskočil nějaký ten mrazík.

Zahradnictví a trhy teď mají žně. Každý nakupuje nejrůznější květiny, bylinky a chystá se je sázet do truhlíků a květináčů. K tomu, aby se květiny i plodiny měly jako v bavlnce, potřebujete kvalitní zahradnický substrát. Nabídka na trhu je opravdu pestrá, od univerzálních substrátů až po specializované půdy pro jednotlivé rostliny nebo plodiny.

Speciální substrát pro muškáty
Autor: AGRO CS a.s.

„Kvalitní univerzální substrát by měl uspokojit většinu uživatelů. Můžete ho použít v podstatě na vše. Pokud však chcete tu nejlepší péči pro vybrané květiny či rostliny, vyplatí se speciálně namíchaný substrát pro daný produkt. U nás jsou to například substráty pro muškáty nebo pokojové rostliny,“ říká odborník na substráty a hnojiva Jan Elšík ze společnosti Mountfield.

Lopatka s komfortní rukojetí je vhodná pro přesazování
Autor: Wolf-Garten

Máte za sebou výběr substrátu, kytky nebo bylinky si lebedí v květináči či truhlíku. Měli byste mít na paměti, že je vhodné použít i správné hnojivo. Stejně jako při výběru substrátů můžete zvolit hnojiva univerzální pro široké využití nebo speciální produkty: pro pelargonie, balkónové rostliny, bylinky, ovoce, nejrůznější druhy zeleniny nebo okrasné dřeviny.

Cererit original působí ihned po rozhození kolem rostliny a vydrží v půdě až 2 měsíce.
Autor: AGRO CS a.s.

Pokud nechcete kupovat několik druhů specializovaných hnojiv, vystačíte s hnojivem univerzálním od prověřených výrobců. S tím souvisí i správné zalévání, které nesmíte zanedbat. A brzy se můžete kochat…