„Dnešní křovinořezy využívají širokou škálu moderních prvků, které zajišťují dokonalý komfort při práci a vysokou efektivitu,“ konstatuje Michal Makalouš, odborník na křovinořezy ze společnosti Mountfield. Vstřikovač paliva (primer), poloautomatický sytič nebo dekompresní ventil pomáhají k velice snadnému startování bez nutnosti vynakládat zvláštní úsilí. Antivibrační systém v podobě soustavy pružin nebo silentbloků potlačí nepříjemné vibrace na minimum. Pokud podobný prvek ve výbavě křovinořezu chybí, je obsluha nucena dělat časté přestávky kvůli únavě.  

Antivibrační systém realizovaný prostřednictvím soustavy pružin
Autor: Oleo-Mac

Křovinořezy se zavěšují na ramenní či zádové popruhy. Díky tomu můžeme pohodlně pracovat i v těžko přístupných místech (svahy, rokle apod.). Výkonnější modely jsou schopny i plošného sekání. Vzhledem k tomu, že váha stroje se v popruzích „rozloží“, vydržíme bez přemáhání sekat i delší dobu.  

K základnímu příslušenství patří strunová hlava, která se používá k sekání běžného trávníku. Standardem by dnes měla být poloautomatická strunová hlava se systémem Tap & Go, který dokáže po lehkém přitlačení na zem sám vysunout strunu. Tato blesková operace se odehrává za chodu stroje; struna je vzápětí automaticky zkrácena na příslušnou délku, a to břitem integrovaným v krytu křovinořezu. Setkat se už také můžeme s hlavou Load & Go, která umožňuje mimořádně snadné navíjení vyžínací struny bez nutnosti rozebírání strunové hlavy.  

I takovéto dřeviny křovinořezy zvládnou.
Autor: Oleo-Mac

Jedna z největších výhod křovinořezů spočívá v jejich univerzalitě. Pokud je třeba zlikvidovat přerostlou tuhou trávu, mlází nebo křoviny, vymění se strunová hlava za tří-, čtyř- či osmizubý kotouč nebo za tříramenný nůž. S nálety i se slabšími dřevinami si poradí 22- nebo 80zubý kotouč.

Jak vybrat vhodný stroj

Rozhodovat bychom se měli především podle účelu, k němuž křovinořez využijeme, podle rozlohy a terénu plochy, na které budeme pracovat. Nebo lépe řečeno: jiný stroj si pořídí člověk, který potřebuje čas od času vyčistit okolí plotu nebo skalky, jiný si pořídí sadař a jiný vybere profesionální firma na čištění veřejných prostor. Dalším hlediskem je potom samozřejmě kvalita materiálů a zpracování, technická řešení nebo bezpečnost a komfort při práci.

Profesionální ženci potřebují profesionální stroje…
Autor: Archiv

K doporučení je návštěva specializované prodejny, kde nám na základě rozhovoru příslušný odborník doporučí odpovídající model. Důležité je, aby tato prodejna dokázala nabídnout co nejdelší řadu strojů, které si můžeme na místě vyzkoušet. Určitým vodítkem by mohly být také garanční záruky a servisní možnosti. Jde o podceňované téma, ale v současnosti bohužel není ani jedna ze služeb samozřejmostí… I přesto ale na tuzemském trhu existují posezonní servisní prohlídky zdarma a dokonce sedmiletá záruka.