1. Kdy stříhat levanduli na sušení

Levanduli si můžete usušit prakticky ve kterékoli fázi během období květu, ale pokud si chcete uvázat pěkné dekorativní svazečky, je dobré ji nastříhat dříve, než rozkvete naplno. Ideální to je v době, kdy je přibližně polovina květů v klásku otevřená. Vybírejte stonky pevnější a tlustší a očistěte je od spodních lístků.

2. Jak vytvořit kytici a jak ji sušit

Vezměte si pár stonků do ruky a další přikládejte šikmo přes sebe do spirály. Vznikne vám tak pěkně složený svazeček s bohatou korunou. Když máme svazek velký podle libosti, stačí jen převázat ho provázkem a sušit na stinném místě hlavou dolů. Myslete na to, že stonky budou sušením ztrácet na objemu a provázek bude potřeba po usušení dotáhnout.  

Celý postup najdete ve videu v úvodu článku.

3. Co dělat, když levandule zhnědne

Pokud ji ostříháte ve chvíli, kdy už je moc nakvetlá, tak vám konce kvítků po uschnutí nepěkně zhnědnou. Protože ani tak levandule nepřijde o vonné silice, je v takovém případě lepší nastříhat ji na kousky do vonných sáčků. Ty si pak zavěste nejlépe do ložnice, protože má uklidňující a harmonizující účinky na tělo i duši a napomáhá sladkému spánku. Je to oblíbená bylinka pro svou dlouhotrvající vůni i po usušení a také pro své léčivé účiny i schopnosti odpuzovat hmyz.

Náš tip: Pěstování není náročné

Jestli jste si na pěstování levandule v českém prostředí ještě netroufli, můžete to s klidem napravit.  Aby se jí dobře dařilo, stačí jí sušší a slunné stanoviště. Je to vytrvalý polokeř dorůstající při kvetení až do výšky 80 cm. Kvete od června do srpna. V České republice dokonce v teplých místech zplaňuje.