Kdy sklízet cuketu: Tipy pro bohatou úrodu

U cuket, stejně jako u patizonů, platí, že čím častěji budete sklízet, tím bude úroda větší. Takže pokud jste si tuhle zeleninu oblíbili, nechte plody dorůst do maximální délky dvaceti centimetrů. Nejchutnější jsou ty sedmi- až patnácticentimetrové. Včasnou sklizní navíc podpoříte další kvetení a tvorbu nových plodů. Mladé cukety jsou navíc mnohem chutnější. Při přípravě pokrmů z nich oceníte, že jsou šťavnaté, křehké a nemají žádná semínka. Pokud necháte cukety přerůst, dojde k zastavení plodnosti. Rostlina má totiž sílu vyživovat jen dva až tři velké plody, zbytek zakrní a začne postupně uhnívat.

Jak na to: Mladé ukruťte, zralé odřízněte

Pozor si dejte na to, jakým způsobem cukety z rostliny sklízíte. U těch mladých je nejvhodnější plod rukou opatrně ukroutit. Je to snadné a bezpečné. Nemusíte mít obavy, že byste rostlinu jakkoliv poškodili. Na ty velké vyzrálé si vezměte na pomoc nůžky nebo nůž.

Mladé cukety rychle zpracujte

Jedinou nevýhodou mladých cuket je to, že svou křehkost rychle ztrácejí. Sklizené plody brzy uvadají a měknou. Je proto třeba uchovávat je v chladu a zpracovat je co nejdřív. Mladé cukety není třeba loupat, stačí jen odkrojit špičky. Konzumovat je můžete jak všemožně tepelně upravené, tak i syrové. Přidat můžete cuketu například do pomazánek nebo salátů. Cukety jsou lépe stravitelné než okurky, což ocení lidé, kteří mají problémy s trávením.

Skladování: Do sklepa dejte jen vyzrálé plody

Pokud si chcete něco z úrody uložit na zimu, nechte naopak plody dobře vyzrát. Vyberte si dva až tři a ty nechte na rostlině až do doby, kdy přestanou růst. Slupka musí být tvrdá a na poklep by plody měly znít dutě, jak se také říká "zvonit". Takové plody odřízněte, místo řezu nechte dobře zaschnout a pak je uložte na temném suchém místě. Vhodný je dobře odvětrávaný sklep. Tam vám vydrží klidně až do února příštího roku. Pokud by ale nebyly dostatečně vyzrálé, během pár týdnů vám shnijí. Pozor si také dejte na to, aby plody měly neporušenou slupku.

Jak zamrazit cuketu

Velmi dlouho - 10 až 12 měsíců - vydrží i zmrazená cuketa. Oloupejte ji a na hrubém struhadle nastrouhejte. Z větších cuket předtím odstraňte všechna semínka. Nastrouhanou cuketu dejte do plastových, dobře těsnících krabiček. Nahoře nechte trochu volného místa, protože cuketa obsahuje plno vody a zvětší svůj objem.