Modely vyrobené kutily doma v dílně dobře známé ještě z minulého století sice ještě v některých domácnostech vidíme dodnes, ale v současné době už můžete koupit skvělé okružní pily od renomovaných výrobců přesně podle vašich požadavků.

Navíc jsou vyráběny v souladu s nejpřísnějšími bezpečnostními předpisy, což u těch dělaných doma na koleni býval často problém. Práce s cirkulárkami je velmi snadná a během pár hodin nařežete dřevo na několik týdnů topení.

Ano, dřevo na topení můžete samozřejmě nařezat i řetězovou pilou, ať už elektrickou nebo benzinovou, ale pro delší řezání je nejlepším způsobem pila okružní. Ocení to vaše ruce i záda a práci s cirkulárkou bez problémů zvládne i netrénovaný člověk, který většinu dne sedí za stolem v kanceláři.

Snadné ovládání
Autor: Archiv

Zuby okružní pily z tvrdokovu se zakousnou do každého dřeva a jejich otupení trvá při běžné práci několik měsíců. Kotouč se pak nechá nabrousit a počítejte s tím, že jednou za čas budete muset koupit nový. Záleží na výrobci, kvalitě a počtu zubů. Ceny začínají na 1 500 Kč.

Kvalitní okružní pily jsou vybaveny výkonnými elektromotory a ergonomickou kolébkou, která se po řezání díky vratné pružině sklopí zpět do klidové polohy.

Cirkulárka je opatřena bezpečnostním krytem kotouče i elektrickou brzdou. Stroje jsou stabilní a mají kolečka, která usnadňují transport na jiné místo. Moderní cirkulárky jsou navíc vybaveny i výsuvnou podpěrou pro řezání delších kulatin a výsuvnou zarážkou pro řezání špalků stejné délky.

Přesný řez
Autor: Archiv

Pokud chcete, aby vaše pila vydržela řezat co nejdéle, vybírejte modely s elektromotory o příkonu 3 000 wattů a vyšším. Ty nejsilnější pily si poradí s poleny o průměrech až 24 centimetrů.

Na kolik vás cirkulárka přijde? Záleží na modelu a výrobci, ale všeobecně jsou ceny průměrných modelů podobné lepším řetězovým pilám. To znamená, že začínají těsně pod deseti tisíci korunami, ale najdete i stroje, které vás vyjdou třeba na 20 tisíc i více. Záleží na každém, jakou variantu zvolí. Ale tak jako tak zjistíte, že na přípravu palivového dřeva je okružní pila skvělý pomocník.