V první řadě je třeba si říci, k jaké práci a kde budete pilu používat. „Když potřebujete zdělat velké množství dřeva, sáhněte právě po benzinové pile. Je ideální pro pravidelné řezání v lese i na zahradě. Pily disponují silnými motory, ty nejvýkonnější zastanou obrovské množství práce a oceníte jejich spolehlivost,“ tvrdí Filip Werner, expert na pily ze společnosti Mountfield.

Benzinové pily si vybírejte podle toho, na co je používáte: na občasné řezání menšího množství dřeva či prořezávání vám stačí stroje o výkonu 1,5 kW s objemem motoru kolem 40 cm3. Silnější pily na řezání velkého množství palivového dřeva mají motory o výkonu 3 a více kW, to už pak doma máte dělo, které dokonale stačí potřebám nejnáročnějších uživatelů.

Autor: Oleo-Mac

Nejsilnější modely na trhu určené výhradně pro profesionální dřevorubce a několikahodinovou každodenní práci disponují motory přes 4 kW, špičkovými řeznými vlastnostmi, ale tomu odpovídá i cena třeba přes 20 tisíc korun. Pro běžné řezání doma bohatě postačí pily do 10 tisíc a naděláte s nimi obrovské množství práce. Na vyšší modely navíc firmy dávají sedmiletou záruku.

Jak už bylo řečeno, záleží na každém, jaké má na pilu nároky. Tady je jen pár základních věcí, které by správná pila měla mít, aby práce s ní byla komfortní a co nejméně namáhavá. Určitě je to dobrý antivibrační systém a ergonomicky tvarovaná rukojeť. Oceníte i dekompresní ventil, který při startování kontrolovaně upouští z válce část komprese a tím snižuje potřebnou sílu pro start pily až o 30%. Poznáte to hlavně při studených prvních startech. Důležitá je i funkce automatického mazání řetězu, která zabrání zadření pily. Stačí vám jen hlídat dostatečné množství oleje.

Autor: archiv

Pro pilu si rozhodně dojděte do specializovaného obchodu. Zvlášť, pokud si nejste stoprocentně jisti, jaký model vlastně chcete. Personálu prodejny byste měli sdělit své nároky na stroj, finanční představy a oni by vám měli doporučit nejvhodnější pilu. Zároveň si na jednom místě můžete koupit i příslušenství a nezbytné ochranné pomůcky, jako jsou chrániče sluchu, štít, brýle, rukavice, nebo třeba i speciální protipořezové oblečení.