Dnes už není nutné cestovat někam do veřejných zařízení a saunovat se s cizími lidmi. „Nejnovějším trendem jsou domácí sauny, které se dají umístit v bytě, v rodinném domě i na chalupě. Blahodárné účinky finského saunování si tak může každý užívat v soukromí se svými blízkými a kdykoliv se mu zachce,“ říká odborník na wellness z Mountfieldu Václav Opava.

Saunu Flora 1 lze umístit i do rohu místnosti. Z obou stran prosklená okna dveří působí vzdušně a elegantně.
Autor: Mountfield

Jak finská sauna funguje?

Ve finské sauně se střídá pobyt v až na 100 °C vyhřáté a párou prosycené kabině s ochlazením a odpočinkem. Funguje totiž na principu nepřímého působení tepla, které sálá ze saunových kamen do vzduchu a ten ohřívá pokožku a tělo. „Speciální saunová elektrická kamna jsou vybavena lávovými kameny, jejichž povrch můžete kropit vodou, do níž lze pro ještě větší prožitek vmíchat některou z vonných saunových esencí. Zážitek z pobytu v aromatizované páře je pak ještě intenzivnější,“ vysvětluje Opava s tím, že kamna mohou mít výkon 9 kW nebo 3, 6 kW, přičemž k zapojení druhých stačí jen běžná 230 V zástrčka.

Saunová kamna
Autor: Archiv

Kam ji umístit? 

Při plánování, kam saunu umístit, je proto potřeba počítat s trochu větším prostorem a s možností rychlého zchlazení. Někde nablízku by tedy měla být sprcha nebo rovnou bazén. Moderní domácí finské sauny jsou vyráběny z vysoce kvalitního dřeva severského smrku. Tento materiál je totiž velmi trvanlivý a odolný vůči vlhkosti. Nešetřilo se ani v interiéru. Například lavice jsou z hebkého bezsukového dřeva osiky, které vyniká nízkou tepelnou vodivostí. Díky tomu ani při vyšších teplotách lavice nepálí a na pokožku působí příjemným teplem. 

Finská sauna Heikki se díky malému půdorysu snadno vejde třeba i do menšího bytu.
Autor: Mountfield

Elegance v každém detailu

Při výběru konkrétního modelu sauny je vhodné si všímat nejen její kapacity, tedy pro kolik osob saunujících se najednou, je určena. „Pozornost bychom měli věnovat i kvalitě řemeslného zpracování a faktu, zda skleněné části jsou vyrobeny z tvrzeného skla,“ uzavírá Václav Opava.

Model Parima 2 s oblým bokem vyplněným tvrzeným a pobronzovaným sklem vzbuzuje dojem nejvyššího luxusu.
Autor: Mountfield

ČÍM PROSPÍVÁ SAUNOVÁNÍ?

* zlepšuje imunitu organismu

* snižuje krevní tlak

* detoxikuje tělo

* zlepšuje funkci srdce, plic a ledvin

* pomáhá od bolestí kloubů svalů a při revmatismu

* účinkuje na lupénku a různé alergie

* zlepšuje spánek a odbourává stres

* čistí pokožku a udržuje ji hebkou a pružnou

* vyhlazuje vrásky