Musíte ale vědět, co a jak používat. Každý konkrétní úkon vyžaduje vhodné nářadí, jemuž byste měli věnovat patřičnou pozornost – správný výběr ušetří spoustu námahy vynaložené při práci. Mnohdy se proto vyplatí nehledět na cenu a vybírat kvalitu.

Základní nářadí

Na žádné zahradě se neobejdete bez rýče a rycích vidlí. Na kompletní údržbu Vaší zahrady však jen tito pomocníci nestačí. K nakládání zeminy a dalších materiálů budete potřebovat lopatu, na přehazování kompostu jsou vhodné kompostové vidle; pro pletí, okopávání a kypření půdy zase motyčka. Kovové hrábě najdou uplatnění při urovnání či kypření půdy, švédské jsou ideální k hrabání listí či trávy. Další možností, jak si hrabání listí ještě ulehčit, je použití plastových hrábí, jejichž hlavní výhodou je, že se na ně listí nenapichuje, což ušetří spoustu času a námahy.

Švédské hrábě hravě zvládnou očistit zahradu od listí, trávy nebo plsti po vertikutaci. Mají ručně vyráběnou násadu z lakovaného jasanového dřeva a 16 prstů z kvalitní nerezové oceli. Jejich délka je navržena tak, aby šetřila záda. Záruka 10 let.
Autor: Mountfield

U zahradního nářadí je velmi důležitá násada. Musí být lehká, příjemná, ale také velmi odolná. Moderní kompozitové násady mají všechny tyto vlastnosti a nářadí vydrží dlouhá léta v perfektní kondici. Navíc je v jejich případě pracovní část s násadou spojena napevno, a nehrozí tak její oddělení či výměna. Někteří zákazníci raději preferují zpracování s důrazem na tradici a použití přírodních materiálů. V takovém případě je ideální zvolit zahradní nářadí s násadou z tvrdého dřeva, například lakovaného jasanu. Pracovní část každého nářadí by měla být ideálně z nerezové oceli nebo kovu s antikorozní úpravou.

Rýč Ergostyle se hodí na práci s písčitou půdou a zarovnání povrchů včetně trávníku. Hlava z vysoce kvalitní nerezové oceli snadno proniká do země, ergonomická násada a zesílený nášlapný okraj usnadňují práci. Záruka 10 let.
Autor: Mountfield

Při práci na záhonku určitě využijete drobné ruční nářadí: přesazovací lopatku a plečku, vypichovák plevele, sázecí kolík nebo malé hrabičky. Pro údržbu chodníku nebo příjezdové cesty zase využijete nástroj na čištění spár.  

Přesazovací lopatka Ergostyle je určena k přesazování či pletí v tvrdé půdě. Má pracovní část z kvalitní leštěné nerezové oceli, jejíž tvar usnadňuje průnik do půdy. Propracovaná ergonomie výrazně zlepšuje komfort při práci.
Autor: Mountfield

Důležitá je také péče o dřeviny. Na odstranění tenčích větviček postačí jednoruční zahradní nůžky, pro stříhání silnějších větví už budete potřebovat nůžky pákové. Některé pákové nůžky navíc disponují převodovým mechanizmem, který zvyšuje střižný výkon. Při ošetření stromů se může hodit také zahradní pilka. Špalky nejlépe zpracujete na menší kusy sekerou. Její výběr je hodně důležitý, neměli byste ho podcenit. Koukejte při něm zejména na dobrou ergonomii a kvalitní zpracování. Důležitý je také zamýšlený způsob použití. Velkou štípací sekeru použijete na zpracování špalků, univerzální zvládne menší špalky, ale hodí se také na běžné tesařské práce, malá je ideální pro kempování a přípravu třísek. Pak už vám stačí jen štípací špalek, případně štípací klíny, a můžete se pustit do práce.

Jak po sobě efektivně uklidit? Přenášení menšího množství materiálu umožní obyčejný, snadno omyvatelný plastový kbelík. U většího množství oceníte lehké hospodářské kolečko s velkoobjemovou korbou. Zametení cestiček a terasy se pak neobejde bez koštěte. A nezapomeňte na zavlažování! Menší zahradu zvládnete zalít s konví o obsahu 5 až 10 litrů, pro větší plochy už budete potřebovat zahradní hadici.

Kolečko neodmyslitelně patří na každou zahradu.
Autor: Mountfield

Jaké by mělo být?

Nářadí by mělo být vyrobeno z kvalitních materiálů: násady z kompozitu nebo tvrdého dřeva, pracovní část z nerezové oceli nebo kovu s antikorozní úpravou. S tím jde ruku v ruce pečlivé řemeslné zpracování a dobrá ergonomie, aby nářadí „sedlo“ do ruky a pohodlně se drželo. V tomto směru se vyplatí vsadit na renomované evropské značky jako Patriot, Freund Victoria nebo Kent & Stowe. 

Vidle Ergostyle využijete při kultivaci rytí a provzdušňování půdy nebo nabírání rostlinného materiálu a kompostu. Hroty jsou vyrobeny z vysoce kvalitní nerezové oceli, ergonomická násada se dobře drží v ruce. Záruka 10 let.
Autor: Freund Victoria

Pokud navíc výrobce používá nejnovější technologie, máte předem vyhráno – díky moderním materiálům budete pracovat s minimálním vynaložením sil. Topůrka z kompozitních plastů vyztužených skelnými vlákny jsou lehká a prakticky nezničitelná. Speciální fluorplastový povlak Xylan, jímž se potahují čepele seker a zahradních nůžek, má podobné vlastnosti jako teflon – zejména velmi nízký koeficient tření, díky kterému pronikne ostří do dřeva daleko snadněji. Výsledkem je čistý, přesný řez či střih. Xylan navíc chrání před korozí dvakrát účinněji než teflon a je také odolnější proti extrémním výkyvům teplot i slunečnímu záření, takže nástroje snadno odolávají korozi a mají extrémně dlouhou životnost.

Jestliže chcete ušetřit místo v kůlně, představuje zajímavou alternativu zahradní nářadí, které umožňuje libovolně měnit nástavce (hrábě, motyka, koště, plečka a mnoho dalších) na jedné násadě, jako to nabízí propracované systémy Combiline.

Údržba je nutná

A když už budete mít doma kvalitní nářadí, měli byste se o něj dobře starat – základem je očištění od zbytků zeminy. Kůlna, kde se skladuje, by měla být suchá a v ideálním případě i temperovaná, každý kus nářadí by v ní měl mít své místo na poličce nebo na zavěšovacím háku.

Neměli byste také odkládat drobnou údržbu: brousit ostří, kontrolovat pevnost spojení hlavy a topůrka, vymývat použité nádoby, nechat vyschnout zavlažovací hadice. Kovové části nástrojů je třeba alespoň jednou za rok (na konci sezóny před uložením na zimu) natřít olejem a pogumovaná držadla glycerinem. Není to zbytečné, údržba se rozhodně vyplatí – prodlouží životnost nářadí, a tím i vaši radost z práce na zahradě.