Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak osázet skalku, aby kvetla po celý rok a nedala moc práce

/
  • Po vysazení zasypte okolí rostlin kamennou drtí. Ochráníte tak listy před stykem s mokrou půdou, ale například i před slimáky a zabráníte prosrůstání plevele.
    Po vysazení zasypte okolí rostlin kamennou drtí. Ochráníte tak listy před stykem s mokrou půdou, ale například i před slimáky a zabráníte prosrůstání plevele. (shutterstock.com)
    15. května 2017 ● 06:00

    Krásná skalka je ozdobou zahrady. Založit ji není vůbec těžké. Postarat se o ni už ale bývá obtížnější. Pokud ale víte, jak na to, a osadíte ji těmi správnými rostlinami, nedá vám péče o ni příliš práce, a přesto bude celý rok vypadat skvěle.

  • 1.

    Pravidla jsou stále stejná

    Autor: Shutterstock.com

    Ať už má skalka přírodní či moderní ráz, platí pro její osázení stále stejná pravidla. Do skalek se nejvíc hodí bohatě kvetoucí trvalky nízkého trsnatého nebo polštářovitého vzrůstu. Nevybírejte hned exotické rostliny a nespoléhejte se na to, že když skalničky pocházejí z hor, vydrží všechno. Pěstování často vyžaduje hodně znalostí a péče, proto je pro začínající skalničkáře nejlepší pořídit si otužilé rostliny.

     

    Jak se postarat o hrnkové jarní rostliny, jako jsou například petrklíče, hyacinty, narcisy, modřence, azalky a bramboříky, aby nám vydržely? To se dozvíte v následujícím videu:

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak pečovat o jarní květiny v interiéru Adam Balažovič/BPŽ

  • 2.

    Co vybrat, čemu se vyhnout


    Autor: shutterstock.com

     

    Při výběru přihlížíme především k umístění skalky a požadavkům rostlinek na světlo, půdu a zálivku. Měli bychom si také vybrat ty druhy, které jsou navzájem v souladu svým vzrůstem, olistěním, barvou i dobou květu.
    Také byste měli mít jasno v tom, do jaké velikosti budou skalničky v budoucnu dorůstat. Vyhněte se rostlinám, které dorůstají do velkých rozměrů, samovolně se vysemeňují nebo odnožují a postupně tak vytlačují okolní rostliny. Zlí sousedé skalniček jsou například břečťan, barvínek a máta, botanické druhy růží, pivoňky, nocenky nebo agresivní druhy travin.

     

  • 3.

    Jak správně sázet


    Autor: shutterstock.com

     

    Plochu je třeba důkladně vyčistit od veškerého plevele a zvláště od kořenů vytrvalých plevelů, které se později ze skalky obtížně odstraňují. Účinnou pomůckou proti prorůstání plevelů je geotextlilie, která se používá při zakládání trávníku.

     

    Většině skalniček se daří v běžné, spíše hlinitovápenaté písčité půdě. Pro kyselomilné druhy vytvoříme vhodné podmínky jamkami naplněnými směsí rašeliny a křemičitých písků smíšenými s listovkou, případně lesní hrabankou. Vápnomilné skalničky ocení přidání staré omítky nebo drceného vápence do substrátu. Po vysazení zasypte okolí rostlin kamennou drtí. Ochráníte tak listy před stykem s mokrou půdou, ale například i před slimáky a zabráníte prosrůstání plevele.

     

  • 4.

    Kam která skalnička patří


    Autor: shutterstock.com

     

    Rostliny vyššího vzrůstu a zvláště křoviny (kleč, skalník, čilimník, jalovec) sázíme spíše na obvod skalky. Kobercové rostliny převislého růstu nejlépe umístíme na okraj, kde zvláště vyniknou. Zvlášť silně se rozrůstající skalničky, jako např. rožec a rozchodník, sázíme do nejhoršího místa, abychom jejich růst omezili.

     

  • 5.

    Skalka kvetoucí od jara do zimy


    Autor: Shuttestoc.com

     

    V létě kvete na skalce zpravidla jen málo druhů skalniček. Můžeme ji proto oživit některými nízkými letničkami. Ty jsou též vhodné k zakrytí holých míst po odkvetlých a „zatažených“ cibulovinách. Ve skalce se také uplatní vřesovištní rostliny, neboť některé druhy kvetou již v lednu až březnu, jiné v létě a na podzim nebo od listopadu do dubna. Drobné cibuloviny rozsadíme do skalky nepravidelně, aby ji svým časným jarním kvetením oživily.

     

  • 6.

    Skalničky pro začátečníky


    Autor: Radka Borovičková

     

    Plaménky, pochybek, kostřava, lomikámen, tařička a mnoho dalších v malém prostoru dobře rostou, neboť vydrží na skalách v daleko svízelnějších poměrech. Z vysokohorských druhů skalniček je na výběr poduškovitá chudina vždyzelená se žlutými květy stejně jako lnice alpská s fialovými a modrými květy, primula minima s růžovými květy, různé druhy hořců s nádhernými modrými květy nebo trávničky, lomikameny či oblíbené netřesky.

     

  • 7.

    Okrasné trávy ve skalce


    Autor: shutterstock.com

     

    Okrasné trávy jsou ozdobné po celý rok, proto je využíváme v kombinaci s různými trvalkami a zakrslými jehličnany. Měli byste ale vybrat takové druhy trav, které přes zimu nevymrzají. Z nižších druhů můžeme doporučit kostřavu, japonskou ostřici, oves, třeslici, kavyl nebo metlici.

     

  • 8.

    Dřeviny a listnáče

    Autor: shutterstock.com

     

    Estetickou hodnotu skalky zvyšují různé zakrslé dřeviny. Při jejich výběru se řídíme jak velikostí skalky, tak i nároky jednotlivých dřevin na stanovištní podmínky. Z listnáčů jsou do skalek vhodné zejména nízké  stálezelené lýkovce, odolné  skalníky a čilimníky. Z opadavých listnáčů pak zakrslý dřišťál. Oblíbené jsou rovněž nízké kultivary dlanitolistých javorů s různě zbarvenými a tvarovanými listy,  trpasličí břízy a zakrslé vrby.

     

  • 9.

    Jehličnany na skalku


    Autor: shutterstock.com

     

    Trpasličí kultivary jehličnanů jsou jakousi „páteří“ skalky. Vyznačují se obrovskou rozmanitostí, především tvarovou – mohou být široce nebo úzce kuželovité, sloupovité, převislé, kulovité, vejcovité, poléhavé, rozprostřené nebo podle barvy olistění. Díky tomu je můžeme obdivovat nejen během vegetačního období na jaře a v létě, ale především v zimě. Obecnou zásadou je trpasličí kultivary jehličnanů sázet po několika kusech ve skupinách, kdy ve skalce nejlépe vyniknou.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy