Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co zasít v červenci: Vyrostou vám ředkvičky a další zelenina

/
  • Výhodou ředkviček je, že je můžeme vysévat až do konce srpna. Sklízet se dají ještě při příchodu prvních mrazíků.
    Výhodou ředkviček je, že je můžeme vysévat až do konce srpna. Sklízet se dají ještě při příchodu prvních mrazíků. (Shutterstock.com)
    1. dubna 2018 ● 00:00

    Nenechávejte prázdné záhony zbytečně ležet ladem. I když se radujete z bohaté úrody, kterou jste již sklidili, stále máte ještě možnost vysít a vypěstovat další čerstvou zeleninu. Podmínky jsou pro to ideální. Vyhřátá půda, dlouhé dny, dostatek sluníčka. Neváhejte proto ani minutu. Sklízet můžete už za pár týdnů.

  • 1.

    Fenykl


    Fenykl sladký
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

     

    Do našich kuchyní se dostal z Itálie, kde je velice oblíbenou zeleninou. Báze zdužnatělých řapíků tvoří jakousi nepravou „bulvu“, ta se využívá k přípravě salátů. Výtečná je také ve směsi s rajčaty na těstoviny. Vysévá se v červenci do řádků vzdálených od sebe asi čtvrt metru, jednotí se na 15 cm. Sklizeň nastává těsně před příchodem mrazů.

     

  • 2.

    Hlávkový salát


    hlávkový salát
    Autor: Shutterstock.com

     

    Z letních druhů, které jsou vysety do konce července a dozrají do září nebo října, jmenujme alespoň odrůdy Julek, Jupiter a Dětenická. Možný je i srpnový výsev, v tom případě jsou vhodnější odrůdy Major, Lednický anebo Herm, mají velmi krátkou vegetační dobu. Semínka vyséváme do sponu 30x30 cm vždy po několika semenech. Jakmile rostlinky vzejdou, svazek jednotíme.

     

  • 3.

    Pekingské zelí


    V červenci je vhodná doba pro vysévání pekingského a čínského zelí.
    Autor: Ludmila Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

    Mezi zahrádkáři si získává stále větší oblibu. Na záhon jej můžeme vysévat přibližně do druhé poloviny července. Dřívější výsev mu příliš nevyhovuje, protože rostlina využije delší vegetační dobu k nasazení květů. Podobně jako u salátu sejeme opět do sponu a jednotíme. V zemi může zůstat až do příchodu prvních mrazíků. Pozor při nákupu semen – nezaměňovat pekingské zelí s čínským, které netvoří klasické hlávky, ale sklízí se listy!

     

  • 4.

    Špenát, lebeda


    Špenát
    Autor: shutterstock.com

     

    Vzhledem k naším klimatickým podmínkám se pro podzimní sklizeň nejlépe daří špenátu, setému od 1. do 15. srpna. Seje se do řádků vzdálených od sebe asi 15 cm, jednocení není nutné. Pokud chceme sklízet jarní špenát, sejeme v září. Obdobné uplatnění jako špenát má v kuchyni lebeda. Vysévá se v průběhu srpna do řádků vzdálených od sebe asi 30 cm, jednotí se na vzdálenost 20 cm.

     

  • 5.

    Ředkvičky a ředkev


    ředkvičky
    Autor: Shutterstock.com

     

    Černou ředkev sejeme v červenci do řádků vzdálených od sebe 30 cm. Po vyjednocení by měly mezi rostlinkami zůstat asi osmicentimetrové mezery. Ostatní druhy ředkviček (bílé, žluté i červené bulvy) můžeme vysévat ještě do konce srpna, sklízíme ještě při příchodu prvních mrazíků. Ředkvičky nezřídka napadají různé druhy brouků z rodu mandelinek (např. dřepčík). Ochrana proti nim spočívá v pěstování pod fólií, pomůže i pravidelná zálivka.

     

    Co zasadit v srpnu čtěte ZDE >>>

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy