Zahrada v těchto dnech září všemi barvami: záhony i truhlíky jsou plné květin, je čas sklizně některých druhů ovoce i zeleniny. Vysoké teploty jsou pro růst květin i plodin důležité, ale zároveň jsou pro celou zahradu i velkou zatěžkávací zkouškou. Zahrada včetně trávníku potřebuje pravidelnou závlahu.

Musíte dodržovat několik zásad. V první řadě je to doba závlahy. Nikdy nezalévejte v době, kdy jsou záhony nebo truhlíky rozpálené slunečními paprsky. Studená voda by rostlinám způsobila šok, z něhož by se nemusely vzpamatovat. 

Ideální dobou pro závlahu v parných dnech je ráno nebo večer, kdy slunce tolik nepálí. V období veder se nebojte zalévat dvakrát denně v přiměřeném množství. Rozhodně není vhodné květiny přelít.

Speciální péči věnujte i trávníku, pro který jsou vedra rovněž velkou zatěžkávací zkouškou. Když nedostane potřebnou porci vody, budete mít na zahradě vypálená žlutá místa a to pak rozhodně není zrovna žádná chlouba.

Domácí vodárna Tallas D-BOOSTi 1100 s digitálním manometrem a LED displejem pro indikaci funkcí vodárny s možností jejich nastavení.
Autor: Mountfield

Když máte vlastní studnu, případně zaléváte vodou z potoka či jezírka, neobejdete se bez kvalitního čerpadla nebo automatické vodárny. Díky vysokému průtoku a výtlaku dopraví vodu nejen do zavlažovací pistole na konci hadice, ale snadno „utáhnou“ i větší zavlažovací systémy.

Zde platí dvojnásob, že byste výběr vhodného čerpadla měli konzultovat s prodejcem. Na zavlažování jsou nejpoužívanější povrchová a ponorná čerpadla, ve specializované prodejně zahradní techniky by vám měli pomoci vybrat parametrově ideální čerpadlo, které bude stačit k přívodu dostatečného množství vody s optimálním tlakem do hadice.

Ponorné čerpadlo na užitkovou vodu Tallas D-CW 200.
Autor: Mountfield

Výhodou čerpadel je snadná obsluha a vysoký výkon. Snadno je pomocí časových spínačů můžete nastavit na automatický režim a i když někam odjedete, nemusíte mít strach o závlahu zahrady.

Možností závlahy je spousta. Úplně nejjednodušším způsobem je klasická konev, ta je vhodná maximálně na pár truhlíků. Na větší zahradu se záhony a okrasnými keři určitě sáhněte po zahradní hadici.

Při její koupi byste měli myslet na několik věcí. Zkuste si, zda vám hadice dobře sedí v ruce a neláme se. Největší zlost totiž při zalévání způsobí smyčky, které vám zadržují vodu, dokud je nerozmotáte.

„Prodejce by vám měl sdělit i další informace o dané hadici. Například z kolika vrstev se skládá, zda je odolná proti UV záření, tvorbě řas nebo oděru,“ říká Nicole Pfortnerová, odborník na zahradní hadice ze společnosti Mountfield.

Autor: Hozelock

Aby byl komfort při zalévání co nejvyšší, určitě uvítáte pomocníky, jako třeba hadicový vozík s navijákem, který výrazně usnadňuje transport hadice po zahradě. Na trhu jsou i hadicové navijáky, které se dají připevnit třeba na zeď domu a můžete je otáčet o 180 stupňů.

K hadicím patří také velké množství zavlažovacích pistolí a rychlospojek. Když se vám nechce stát uprostřed zahrady s hadicí, i tady je řešení. Existují nejrůznější zavlažovače (impulzní, kruhové atd.) nebo i zavlažovací hodiny, díky nimž si snadno nastavíte automatickou závlahu třeba na sedm dní dopředu. Světelný senzor navíc automaticky upravuje svůj zavlažovací harmonogram pro spuštění při východu a západu slunce během všech ročních období.