Výborně se hodí nejen pro řezání palivového dřeva, ale i pro nenáročné práce kolem domu, uplatnění najde při řezání v uzavřených, či hůře odvětrávaných prostorách nebo na stavbě.

V čem je největší přednost elektrické pily? „Oproti benzinové vás vyjde levněji, je nenáročná na údržbu, lehčí a méně hlučná,“ říká Martin Suchý, odborník na řetězové pily ze společnosti Mountfield.

Výkonná elektrická pila PATRIOT 200 ES s příkonem 2 000 W a řeznou lištou Oregon dlouhou 41 cm.
Autor: Mountfield

Na trhu je celá řada elektrických pil. Pokud s nimi nemáte žádnou zkušenost, určitě se vyplatí koupit ji ve specializované prodejně zahradní techniky, než v nějakém hobby marketu. Prodejce by vám měl podle vašich nároků na pilu doporučit model s optimální silou elektromotoru i délkou lišty.

Výkon pily vybírejte podle toho, jak často ji budete používat a na jaké řezání. Jestli s ní chcete primárně připravovat dřevo, volte pily s elektromotorem o příkonu 1 800, v lepším případě 2000 nebo dokonce 2400 W, což už je na elektrickou pilu velká síla. Naopak na prořezávání stromků či občasné řezání klád menších průměrů vám stačí i pila o výkonu 1400 W.

Mountfield
Autor: Mountfield

Výhodou elektrických pil je nižší pořizovací cena než u benzinových modelů. Jsou i nenáročné na údržbu. Stačí Vám hlídat množství oleje a musíte kontrolovat, aby byl řetěz správně ostrý. Bonusem je i snadné napínání a výměna řetězu bez použití nářadí.

Elektrická pila se vám hodí i na přípravu palivového dřeva, rozhodně ne na řezání v lese nebo zpracování polen velkých průměrů. Ale když chcete za rok pořezat pár kubíků dřeva, stačí vám k tomu elektrická pila, řezací koza a jdete na věc.

Pokud jste elektrickou pilu doma nikdy neměli, už za pár hodin zjistíte, jak skvělý pomocník to je.