Podzimní vertikutace je stejně důležitá, jako ta jarní. Trávník byl vystavován přímému slunci, často se sekal a před zimním spánkem mu jednoznačně prospěje provzdušnění. Podzimní vertikutace by se měla provádět pár dní po posledním sekání v momentě, kdy už tráva neroste. Většinou je to v říjnu. 

Elektrický vertikutátor LEVITA s 1400 v akci.
Autor: Mountfield

„Důležité je, aby se z trávníku vyčesala veškerá plsť a nečistoty. Nejhorší je, když by vše přes zimu v trávníku zůstalo a hnilo,“ říká Jan Melena, odborník na vertikutátory ze společnosti Mountfield.

Investice do vertikutátoru nejsou nijak závratné. Elektrické vertikutátory, které na menší až středně velké zahrady bohatě stačí, se dají pořídit už něco málo přes 2 000 korun. 

Takhle vypadá trávník po vertikutaci. Pružiny z něj vyčešou velké množství plevelů a mechů.
Autor: Mountfield

Nejrozšířenějšími vertikutátory jsou elektrické a benzinové stroje. Všeobecně platí, že na menší a méně členité pozemky s dobrou dostupností elektřiny je vhodný elektrický vertikutátor, na větší plochy je lepším pomocníkem benzinový model.

Elektrické vertikutátory jsou lehčí, tišší, méně náročné na údržbu a vhodné i pro ženy. Benzinové stroje mají silnější motory i větší záběr. Jsou tudíž ideální pro vertikutaci velkých i členitých ploch.

Výkonný elektrický vertikutátor MTF 1.3 E s příkonem 1 300 W.
Autor: Mountfield

Pamatujte na to, že po vertikutaci je vhodné trávník ještě pohnojit, aby měl v zimě dostatek živin. Ideální volbou je specializované podzimní trávníkové hnojivo se zvýšeným obsahem draslíku a upraveným poměrem živin.

Když budete vertikutaci provádět dvakrát ročně, odměna v podobě hustého a sytě zeleného trávníku se brzy dostaví.