Na spoustu podzimních zahradních prací totiž existují šikovní pomocníci: vertikutátory, drtiče, štěpkovače, fukary a kompostéry.

Ozdravná kúra pro trávník

Trávník má za sebou náročnou sezónu. Během léta a některých tropických dnů byl vystaven velké zátěži a nutně potřebuje provzdušnit. Právě v říjnu nastává optimální doba na podzimní vertikutaci, která je stejně důležitá jako ta jarní. Provádí se po posledním sekání. Vertikutátor  (viz úvodní foto) při ní vyčeše z trávníku všechny mechy a travní plsť, čímž zpřístupní travní kořen živinám a vláze. Poté je třeba trávník ještě pohnojit podzimním trávníkovým hnojivem se zvýšeným obsahem draslíku, aby měl v zimě dostatek živin.

Vybírat můžete z vertikutátorů elektrických i benzinových a to vždy podle typu pozemku: elektrické zvládnou menší pozemky s dostupností zásuvky, benzinové užijete na větších, případně členitějších zahradách.

Elektrický vertikutátor PATRIOT S 1600 je lehký, výkonný, elegantní a práci s ním bez problémů zvládnou i ženy.
Autor: Mountfield

Dva výborní pomocníci – drtič a štěpkovač

Tu největší dřinu se dřevem máte za sebou. Nařezaná polínka jsou srovnaná v kůlně, na zahradě se válí jen hobliny, prořezané větve ovocných stromů a spadané listí. Nechce se vám do úklidu?

Využijte sílu stroje a ještě ušetřete: proč větve vyhazovat, když s nimi můžete zatopit nebo pohnojit zahradu? Stačí použít drtič nebo štěpkovač, a výsledkem bude skvělý a užitečný materiál zdarma. Drtiče větve rozsekají na malé kousky, které můžete použít do kompostu nebo jako mulč. Snadno si poradí s kůrou, větvemi keřů a stromů i dalším zahradním odpadem. Štěpkovače potom rozřežou větve na trochu větší kousky, s nimiž můžete po usušení zatopit v krbových kamnech.

Zahradní drtič Powercut 2500 vyniká vysoce odolnými noži ze speciální oceli, díky kterým si poradí s větvemi o průměru až 4 cm. Vyjímatelný box je průhledný, takže jednoduše zrakem zkontrolujete, jestli je plný. Manipulaci usnadňují velká kola.
Autor: Mountfield

Co nevysají, to odfouknou!

Konečné zametení nepořádku, ale třeba i prvního prašanu, za vás pak obstarají šikovné zahradní vysavače. Fungují ve dvou směrech: co nevysají, to odfouknou.

Kompaktní přístroj tvoří dvoukomorová trubice, jejíž horní část slouží k nasávání, zatímco spodní vypouští vzduch ven jako trubice fukaru. Vysavač hromadí díky podtlaku lehký, suchý zahradní odpad v připojeném vaku. Šikovným zpětným chodem potom snadno rozfoukáte listí nebo čerstvě napadaný prašan na zámkové dlažbě před domem, případně profouknete okapy.

Elektrický zahradní vysavač listí/fukar LEVITA BV 2500 překvapí kombinací výkonu 2 500 W a nezvykle nízké hmotnosti. Fukar má maximální rychlost 210 km/h, na listí má objem 45 l. Kolečka umožňují snadnou manipulaci.
Autor: Mountfield

A kam s odpadem – použijte  kompostér…

Fukary se snadno a rychle vyrovnají s nepořádkem, kompostéry pak zbytky dokonale zpracují. Ten správný kompostér by měl být vyrobený z kvalitního vysokohustotního polyetylenu, který odolává mrazu a nekroutí se na sluníčku. Kvůli působení vzduchu jsou důležité ventilační otvory na všech stranách a horní odklápěcí víko, umožňující doplnění dalšího odpadu. Hodí se též otočný ventil, jímž můžete regulovat přívod vzduchu, a tak podle potřeby určovat rychlost rozkladu. Volné dno zajišťuje styk s půdou a přístup užitečných mikroorganismů, červů a žížal. Praktická boční dvířka pak umožňují snadné odebírání hotového humusu.

Kompostér K 700 pojme až 720 litrů biomasy. Je opatřen víkem s panty pro otevírání jednou rukou a otočným ventilem, sloužícím k regulaci prostupu vzduchu. V patě naleznete boční dvířka pro vyjímání uzrálého kompostu.
Autor: Mountfield

Zahrada je uklizená a ani to nebolelo! Teď už zbývá jen zatopit v krbových kamnech a užívat si podzimní pohody s výhledem z okna na uklizenou zahradu…