Důležitý je výběr osiva

V travním osivu je důležitá skladba jednotlivých odrůd trávy, která by měla být speciálně namíchaná pro konkrétní klimatické pásmo a s ohledem na používání trávníku (okrasný, zatěžovaný, ve stínu).  K dispozici jsou travní osiva pro okrasné i zatěžované trávníky a také pro pěstování trávníku v náročných podmínkách, například ve stínu budovy či stromů. „Správně zvolená směs odrůd má navíc vlastnost, že roste při zemi. Díky tomu vytváří v podstatě jeden organismus, který mezi sebe nepustí plevel. Navíc nemusíte tak často sekat a i posečené hmoty je o poznání méně,“ vysvětluje Tereza Veselá z Mountfieldu. A dodává, že pro nově zakládaný trávník nebo při opravě poškozených částí už existujícího by měl být jako podklad použit speciálně namíchaný trávníkový substrát ze směsi jemné rašeliny, mletého vápence a písku.

K dostání jsou kvalitní osivové směsi, ale i trávníkové hnojivo a přípravky na likvidaci a prevenci růstu mechu.
Autor: Mountfield

Shrnuto a podtrženo: trávník z kvalitního semene nejenže udělá zahradu krásnou, ale ušetří i spoustu práce s jeho údržbou, sekáním a případně i neustálým doséváním. Jestliže jste použili vhodné osivo a aplikovali hnojivo, máte skoro vyhráno. Nyní stačí v prvních třech týdnech pravidelně kropit. Trávník by měl být znovu pěkně vzrostlý už po 6 týdnech od vysetí.

Trávník by měl 2x ročně projít ozdravnou kúrou

Výrazně se tím zvýší jeho odolnost a hustota. Provádí se pomocí vertikutátoru, který dokáže vyhrabat staré odumřelé zbytky trávy, provzdušnit půdu a podpořit odnožování rostlin. Pod jeho kapotou je umístěný horizontálně rotující válec s desítkami ocelových nožů, který se dá výškově nastavit. Jinými slovy stroj zvládne podle potřeby radikálnější i jemnější regeneraci trávníku.

Vertikutace se má provádět dvakrát ročně - na jaře a na podzim. Soustava nožů na vertikutačním válci trávník dokonale vyčistí a provzdušní. Na snímku elektrický vertikutátor Patriot S 1600.
Autor: Mountfield

 „Po vertikutaci mohou v trávníku zůstat holé plošky, které je potřeba znovu osít. Pro tento účel je dobré si pořídit speciální regenerační směs 3v1, která kromě osiva obsahuje i přírodní zeolit a organické hnojivo,“ radí Tereza Veselá s tím, že jaro je zároveň dobou vhodnou k likvidaci mechu v trávě pomocí speciálního “mech stop“ přípravku. Lze ho ovšem používat i během celého vegetačního období jako prevenci.

Jak funguje vertikutace: Obr. 1: Nože vertikutátoru naříznou travní plochu Obr. 2: Travní drn snadno odnožuje, trávník houstne Obr. 3: Za několik týdnů se trávník zacelí novou trávou
Autor: Mountfield

Víte, že není jedno, čím sekáte?

Platí, že travní sekačka by měla být osazena dostatečně výkonným motorem, protože jedině tak lze dosáhnout čistého střihu trávy. V opačném případě se konečky strniště třepí a trvá nějaký čas, než se posečený trávník znovu pěkně zazelená. A je určitě dobré spolehnout se při výběru sekačky či zahradního traktoru vždy na renomované značky a renomovaného specializovaného prodejce, kde je i nejširší výběr a k dispozici i široká škála doprovodných služeb.  Například v Mountfieldu je na výběr z více ne čtyř desítek sekaček a traktorů včetně například letošního absolutního hitu – sekaček robotických.

Regenerační trávníková směs 3v1 je určena k rychlé obnově trávníků po vertikutaci nebo po terénních úpravách. Obsahuje optimální směs osiva, přírodního zeolitu a organického hnojiva.
Autor: Mountfield

Tráva musí také pít

Po založení trávníku nebo jen po dosetí holých míst je potřeba travní plochu dostatečně kropit, aby svrchní vrstva půdy nevysychala. Důležité je rovněž zavlažování v horkých a suchých dnech.  A samozřejmě hnojení. Nejvhodnější jsou pro toto období hnojiva s větším obsahem dusíku a hořčíku. První dodá živiny pro bujný růst trávy a sílu k vytlačení plevele a druhý pak zajistí jeho sytě zelenou barvu. „Stačí jen zvolit kvalitní travní semeno a hnojivo, dvakrát ročně provádět  vertikutaci, sekat vhodnou zahradní technikou s vždy dobře nabroušeným nožem a nezapomínat na závlahu. Odměnou vám bude nádherný hedvábný trávník, do kterého bude potěšením si třeba i lehnout,“ uzavírá Tereza Veselá z Mountfieldu.

Fotogalerie
5 fotografií