Věděli jste, že díky česneku omládnete o deset let? Alespoň to tvrdí tibetští mnichové, kteří nedají na tuhle geniální rostlinu dopustit. Není divu, že i v Egyptě ho měli za posvátnou rostlinu. A oblíbený je po staletí i v Česku. Jako lék, i v kuchyni. Najdete ho ve většině klasických receptů. Jenže zbavit jednotlivé stroužky šlupky nebývá zrovna lehké. Pokud ovšem nevíte, jak na to.
Česnek je nejen omlazující prostředek, ale také super přírodní antibiotikum. Dva stroužky denně při rýmě, chřipce nebo angíně a nemoc je za chvíli pryč. Kromě toho česnek prospívá srdci, působí proti nadýmání, při cukrovce nebo střevních potížích. Vzhledem k tomu, že čistí krev a cévy, funguje zároveň jako omlazující prostředek.
Jak vybrat ten správný
Ideální je používat čerstvý česnek a hlavně vyzkoušet český domácí, který je právě teď čerstvě sklizený. Má sílu. I do česnečky vám stačí rozmačkat tři stroužky, a ne celou hlavičku jako u některých dovážených česneků. Milovníci této extrémně zdravé rostliny jsou schopni jen tak schroupat dva tři stroužky samotné nebo na chlebu s máslem, pokud máte citlivější žaludek, raději ho zpracujte třeba v česnečce.
Jen si dejte pozor, abyste při krájení a lisování nepoužívali kovové nástroje. Při kontaktu s kovem totiž dochází k oxidaci, a tím i k likvidaci účinných látek. Kovový nůž tedy vyměňte za keramický a pořiďte si umělohmotné nebo porcelánové "struhadlo" určené přímo na česnek.
Náš tip
Nechcete už příště při krájení cibule prolévat hektolitry slz? V našem videu se dozvíte, jak to udělat.