Čtyři vteřinová lepidla jsme testovali na plastových hračkách a madlech u kuchyňské linky, kartonových krabicích (které chcete odeslat poštou) i ozdobách na sponkách do vlasů. A výsledek? Některé univerzální „vteřinky“ na papír, plast, dřevo, kov, gumu, plasty a kůži nefungují tak dobře, jak bychom si představovali. Naše rada tedy zní: pokud rozbijete věc, na které vám doopravdy záleží, kupte si dražší kvalitnější vteřinové lepidlo. V zásadě platí, že s velmi levným lepidlem neslepíte pořádně takřka nic.

Loctite Super Attak Ultra Plastik

(distributor Henkel ČR, spol. s r.o.)

Hmotnost: 2 g/4 ml
Cena: 100 Kč

Minimální trvanlivost: 24 měsíců od data výroby

Použití: všechny plasty, plexisklo, dřevo, kov, porcelán, guma, kůže

Postup práce: Na celé plochy obou slepovaných částí nejdřív naneste aktivátor, nechte 1 až 2 minuty působit, pak aplikujte jen na jednu plochu lepidlo (asi 1 kapku na 1 cm ²). Oba díly k sobě přitlačte a držte zhruba 30 vteřin.

Zjistili jsme: Tubu lepidla jsme neměli čím otevřít, víčko sice obsahuje propichovátko, ale hrdlo tuby je širší, a nejde do něj zasunout. Na rozdíl od ostatních lepidel práce díky aktivátoru trvá déle, ale výsledek stojí zato:
všechny předměty dobře držely při běžném používání a zátěži.


Rapid Glue

(ATX Trading s.r.o.)
Hmotnost: 2 g
Cena: 10 Kč
Minimální trvanlivost: na obalu bylo původní datum spotřeby 31. 12. 2008 přelepené cedulkou 31. 12. 2011

Použití: dřevo, guma, plast, kov, papír, kůže
Postup práce: Naneste ho na jednu plochu, ne více než kapku na cca 2,5 cm², slepované kusy přitiskněte k sobě a držte po dobu 10 sekund do úplného slepení.

Zjistili jsme: Lepidlo je dost řídké, méně šikovný člověk se může ušpinit. Slepované části jsme museli u sebe držet déle, než uvádí návod – nedržely u sebe, ale „odpadávaly“ ze slepované hrany. Testovaný kousek měl špatný uzávěr: nešel zašroubovat, takže se lepidlo muselo skladovat ve svislé poloze. Proto se dalo použít jen jednou. Při práci nás pálily oči.

Alteco Super Glue

(dovozce Z – TRADE, s.r.o.)

Hmotnost: 3 g
Cena: 19 Kč
Minimální trvanlivost: neuvádí se
Použití: dřevo, guma, plasty, kovy, papír, kůže
Postup práce: Používá se na hladké, čisté a suché povrchy. Lepidlo naneste jen na jednu lepenou plochu (1 kapku zhruba na 2,5 cm²), slepované kousky přitiskněte k sobě a přidržte 10 vteřin nebo do úplného slepení.

Zjistili jsme: Tuba nejde víčkem otevřít, chybí v něm propichovátko. Samotným víčkem sice lepidlo otevřete, jenže
pak zůstane špinavé, proto jsme si raději vzali na pomoc kousek drátku (nebo zkuste kancelářskou svorku). Výrobek je řidší, z lepených dílů se trošku roztéká, slepené předměty ale dobře drží. Výsledek? Dobrá práce.

MXBOR Super lepidlo

(uvedení dovozce chybí)

Hmotnost: 3 g
Cena: 10 Kč
Minimální trvanlivost: neuvádí se
Použití: plasty, kov, guma, kůže, porcelán, keramika, nehodí se pro lepení savých ploch a polyetylenu, teflonu a plexiskla (uvedeno pouze v anglickém jazyce)
Postup práce: Použijte kapku lepidla na 1 cm² – čím tenčí vrstva, tím pevnější má být spoj. Se slepovaným výrobkem
lze manipulovat už po 10 sekundách, plné pevnosti se dosáhne po 10 minutách.

Zjistili jsme: Lepidlo je řídké. Kousky musíte podržet mnohem déle, než udává návod. Ani pak nemáte jistotu, že budou
držet při sobě – ve větší ploše lepení se přípravek neosvědčil. Všimli jste si? Lepidlo se vizuálně podobá výrobku Alteco Super Glue, kvalitou je však horší.