Volba vesnice x město závisí na stylu života a také na osobních hodnotách člověka. Přestože se jinak David s Hankou téměř na všem bez problému shodnou, v otázce bydlení se jim stále domluvit nedaří. Hanka preferuje klid a bezpečí venkova nebo malého města, David nechce ztratit přístup do centra dění a kultury.

Mysleme na děti

Narodila jsem se v rodinném domku, který naší rodině patří už několik generací. Jsem zvyklá žít uprostřed přírody, chodit na procházky do lesa a relaxovat pohledem na zeleň. Taky jsme doma měli spoustu domácích zvířat, ale venčit třeba psa na chodníku uprostřed města mi přijde nesmyslné,“ vysvětluje Hana.

Manželé plánují v horizontu několika let rozšířit rodinu o další členy. Hanka tedy prakticky přemýšlí, kam by s dětmi chodila na vycházky. Chtěla by také, aby děti dýchaly čerstvý vzduch. „Myslím si, že život mimo město je zdravější pro dospělé, ale pro děti obzvlášť,“ argumentuje.

Hlavně ať není nuda

David, který žil s rodiči celý svůj život na pražské Malé Straně, si však život na venkově neumí představit. „Mám strach, že když se přestěhujeme někam na okraj civilizace, bude to mít špatný vliv na náš společenský život. Ve městě se pořád něco děje, koncerty, divadelní premiéry, do kina můžeme jít kdy si usmyslíme,“ hlasuje David jednoznačně pro život ve městě.
Když přijde řeč na budoucí potomky, David má také své argumenty. „Děti ve velkém městě mají daleko širší možnosti rozvoje. Můžou si vybírat ze spousty kroužků, chodit do jazykových školek a škol a také dětský kulturní program je bohatější,“ přesvědčuje manželku.

Hledáme kompromis

S žádostí o radu jsme oslovili odborníka z developerské společnosti Geosan Development. Přišel hned se dvěma návrhy: „Pozval bych Hanu a Davida do na prohlídku stavby U Hamerského rybníka, která se nachází na rozhraní Prahy 4 a Prahy 10 v klidné lokalitě Záběhlic, a  také na projekt Kaskády u Botiče II. v Práčské ulici Prahy 10.

V obou stavbách jsou k dispozici byty orientované na slunečnou jižní stranu a v okolí je velké množství zeleně. To by mohlo přesvědčit Hanu, která potřebuje kontakt s přírodou. „Kaskády u Botiče se nacházejí v blízkosti známého pražského potoka a terasy jednotlivých bytových jednotek nabízejí skvělý výhled k Botiči,“ láká specialista. Botič se navíc nachází v tzv. biokoridoru, tedy v nedotknutelném přírodním území. Lokalita Hamerského rybníka zase nabízí spoustu zelených ploch v okolí Záběhlického zámku, procházky k rybníku nebo ke kostelu Narození Panny Marie.
Hanu určitě potěší malá zahrádka, která patří k přízemnímu bytu. Na zahrádce mohou volně pobíhat domácí mazlíčci a až se mladé rodině narodí děti, určitě ocení, že je mohou nechat venku na čerstvém vzduchu, aniž by se museli vypravovat třeba do parku. Na své si přijde i její vášeň pro zahrádkaření. Byty ve vyšším patře jsou pro změnu vybaveny terasou.
David se zajímá ještě o to, jestli v domě může parkovat auto. „Oba projekty nabízejí možnost parkování vozů přímo v suterénu. Zakoupením parkovacího stání tak eliminujete možné komplikace se stáním volně v ulici. Při současné situaci na území celé Prahy je toto nejvhodnější řešení pro rodiny s jedním i více vozidly,“ radí odborník.

Hana s Davidem jsou nabídnutým kompromisem nadšeni. Vypadá to, že našli své vysněné bydlení, které splňuje přání a představy obou. Teď už jim jen zbývá domluvit se, která z lokalit je pro ně zajímavější.
A jak byste chtěli bydlet vy? Více informací o akčních nabídkách na www.vyhodne-byty.cz

 

Fotogalerie
6 fotografií