K tradičním materiálům pro stavbu rodinných domů u nás patří pálené cihly. I dnes, kdy se staví domy s malou potřebou energie na provoz, požadavky na vlastnosti stavebních materiálů se neustále zvyšují a technologie výstavby se modernizovaly, je možné postavit dům z cihel podle nejnovějších trendů, a to bez zateplení. 

Není cihla jako cihla

Dům by měl mít nízkou potřebu tepla na vytápění, dlouhou životnost a zajistit rodině bezpečné a komfortní bydlení. Všechny tyto požadavky splní dům s masivní cihelnou obvodovou konstrukcí. Ale i tady platí, že nejsou cihly jako cihly, a je výhodné vybrat takové, které vykazují vysoké tepelně izolační parametry i bez dodatečné izolace. Tomuto požadavku vyhovují klasické české cihly, které se nabízí v šířkách 380, 440 a 500 mm. Obvodové zdivo z těchto cihel splní požadavky na nízkoenergetický dům i bez dodatečného zateplení. Nadstandardní tepelně izolační parametry obvodového zdiva pak zajistí tyto cihly s dutinami vyplněnými polystyrenem, které jsou vhodné i pro výstavbu domů pasivních a nulových. A navíc, hrubou stavbu takového domu lze zvládnout i svépomocí a v krátkém čase. 

Komfort s nízkými náklady

Masivní jednovrstvé zdivo z cihelných bloků má při minimálních nárocích na údržbu velmi dlouhou životnost a jeho vlastnosti se v čase nemění. Je nehořlavé, zdravotně nezávadné a nenapadají ho škůdci. Ochrání vás před hlukem zvenčí a v každém ročním období oceníte i jeho schopnost akumulovat teplo. V létě zabraňuje přehřívání místností, na jaře a na podzim, kdy bývá velký rozdíl mezi teplotou ve dne a v noci, zase prudkým změnám vnitřní teploty. V zimě pak udržuje teplo uvnitř. Vysoké povrchové teploty zděných stěn zaručují pocit tepla, vzduch v místnostech se nemusí ohřívat na vysoké teploty a tím se významně šetří náklady na vytápění. Omítnuté zdivo dokáže plynule přijímat a uvolňovat vzdušnou vlhkost a regulovat vlhkost vzduchu v pobytových místnostech.

Kvalita pálených cihel je prověřena staletími jejich používání a díky inovacím drží tento materiál krok s dobou. Moderní broušené cihelné bloky neplní pouze funkci základního stavebního prvku, ale spojují v sobě ty nejlepší vlastnosti kvalitního zdicího materiálu a tepelné izolace a zajišťují úsporné a komfortní bydlení.