Všechny tyto funkce ale splní pouze venkovní stínicí prvky. Proti vnitřními, jakými jsou závěsy, vnitřní žaluzie, rolety a další, nebrání jen prostupu světla, ale zároveň tepla a pomáhají rovněž při úsporách energií – v létě ušetří za provoz klimatizace, v zimě za vytápění. Jsou i účinnou bariérou před nezvanými hosty.

ŽALUZIE NEBO ROLETY?

Nejčastějším řešením jsou venkovní žaluzie a rolety. Žaluzie zachycují přímé sluneční záření, umožňují stínit a současně větrat oknem a regulovat průchod světla díky možnosti naklápění lamel. Moderní typy jsou opatřeny i pojistkami proti nežádoucímu vytažení.

Venkovní rolety pak kromě ochrany proti slunci v létě a úniku tepla v zimě snižují i hlučnost a prašnost (což je problém velkých měst) a chrání okna proti nepřízni počasí. Některé typy lze i zamykat, představují tak ochranu před zloději. Se schopností dokonalého zatemnění nabízejí skvělou službu nejen lidem pracujícím na směny, kteří potřebují přes den spát v ideálních podmínkách, ale i třeba rodinám s dětmi. Jak žaluzie, tak rolety lze bez problémů pořídit i pro starší dům, lepší ovšem je, je-li s těmito prvky počítáno již v projektu.

ŽÁDNÁ RUČNÍ PRÁCE

Veškeré stínicí prvky lze ovládat manuálně. Ale současné ovládací systémy nabízejí fantastický komfort. Spojení moderních motorů, slunečních, teplotních čidel, časových spínačů apod. s vyspělými inteligentními systémy umožňuje učinit chod stínicích prvků zcela nezávislý na vašem čase či přítomnosti. Jak to funguje? Zde je příklad: Tepelný senzor v interiéru zjistí, že teplota překročila určitou mez, a zajistí, že se stáhnou předokenní žaluzie či rolety. V zimě podobně reaguje venkovní sluneční čidlo, aby se do interiéru naopak dostalo více tepla. Správně naprogramovaný chod také zajistí, že se rolety nebo žaluzie stáhnou a vytáhnou v předem nastavených časech. Jste-li na dovolené, dům tak působí jako obydlený. K ovládání lze používat „jen“ nástěnný ovladač, ale i dálkové ovládání (kromě stínicí techniky může sloužit k řízení garážových vrat, markýzy apod.) a dnes můžete řídit tyto prvky i doslova na dálku pomocí chytrých telefonů, tabletů, počítačů. Manuálně ovládané žaluzie či rolety mohou být samozřejmě kdykoli dodatečně vybaveny motorovým pohonem.

JAK JSOU ÚČINNÉ?

* V létě dokáže vhodně zvolená stínicí technika snížit teplotu v interiéru až o 9 °C
* V zimě lze díky automatickému ovládání stínicích prvků ušetřit až 10 % nákladů na vytápění
* Venkovní žaluzie účinně odstíní až 80 % slunečního záření
* Předokenní rolety sníží prostup tepla okny až o 90 %, v zimě naopak mohou snížit tepelné ztráty až o 30 %