PROSTOR Pokojíček v rodinném domku se skládá ze dvou místností, jeho obyvatelka si ale neví rady, jak obě naplno využít.

PROBLÉM Nevyužitá místnost je jen 2,6 m2 široká. Vybavení pokojíčku je provizorní, moc k sobě neladí a celkově pokoj působí nehezky, chaoticky.

ŘEŠENÍ Menší místnost se dá využít jako pracovna nebo šatna. Docílíme tak většího prostoru pro všechny zóny.

Dříve V jednom pokoji bylo vše, úložný prostor i odpočinkový a pracovní kout. Od té doby, co Emma rozdala všechny své hračky, byla bohužel druhá místnost prázdná a nevyužitá.

Nyní  V první variantě jsem menší místnost navrhla jako studentskou pracovnu, která slouží na učení a uložení většího množství knih a různých dokumentů. Druhý pokoj působí jako útulná garsonka, kde může majitelka v klidu odpočívat, aniž by ji rušila a znervózňovala kupa úkolů na pracovním stole. Jsou zde velká postel, pohovka a šatní skříň. Jako hřejivý doplněk jsem zvolila hravou tapetu v příjemných pastelových tónech, která pokrývá celou stěnu naproti posteli, a také zlatavě žlutou barvu na textiliích, přehozu a polštářích. Zařízení obou prostor propojují stejné bílé lustry.

Nyní  Ve druhé variantě jsem použila prázdnou místnost k vytvoření prostorné šatny. Je zde vestavěná bílá skříň, zrcadlo a pár míst na sezení, třeba pro pořádání čajových dýchánků s kamarády. V samotném pokoji pak zůstane dostatek místa na pracovní i odpočinkovou zónu. Tuto variantu jsem pojala s větší jemností, víc klasicky. Hlavní pozornost je tu upřena na dekorativní černou kovovou postel, která kontrastuje s bílým dřevěným nábytkem. Lustry jsem zvolila různé, ten v šatně ladí k zrcadlu, do druhé části jsem zvolila klasický jednoduchý tvar.

BARVY Inspirovala jsem se nekřiklavými, zemitými tóny a vybrala jsem tuto souhru dřeva, hořčicově žluté a pastelově růžové.

BARVY Použitá růžová s tlumenou lososovou působí klidně a romanticky. Nábytek v kombinaci bílé a černé nic nezkazí.

Design: Nikol Zemanová

Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení.