PROSTOR Pokoj se čtvercovým půdorysem o ploše 25 m2 v bytě 4+1 ve zvýšeném přízemí rodinného domu. K místnosti patří malý balkon s výhledem do zahrady.

PROBLÉM Do hezkého velkého pokoje bylo třeba začlenit jak pohodlné sezení a menší kusy nábytku (velké skříně jsou v chodbě), tak postel. Stálo za úvahu, jestli postel oddělit od zbytku místnosti. Vytvořilo by se jisté soukromí a Anička by se nemusela starat o to, jestli má zrovna ustláno.

ŘEŠENÍ Zvítězil otevřený nepředělený prostor. Pokoj zaplnil nový nábytek, také designový a retro. Andrejka navrhla postel z palet na míru, aby se ušetřilo.


DŘÍVE S pokojem se nemuselo nic dělat, jen bylo třeba odvézt staré pohovky. Bílá výmalba a omlazené parkety poskytly skvělý základ.


NYNÍ Za vstupem do pokoje je postel, v další části místnosti zóna pro návštěvy a odpočinek, za závěsy dveře na malý balkon.




Dříve Pokoj byl prázdný, bíle vymalovaný prostor s parketami po repasi. Stylovou atmosféru navozovala špaletová okna a dveře na balkon, odkud je výhled do zahrady.




Nyní Bílý základ interiéru doladila černá barva a šedé odstíny (i na kožichu orientální kočky) osvěžené decentními lososovými tóny. Se vším příjemně ladí světlá barva dřeva.




Dříve V prázdné místnosti nebyly záclony ani závěsy, takže nešlo za co schovat trubky od topení.




Nyní Kout pokoje za dveřmi vyplnila postel s novým čelem a jednoduché noční stolky, které slouží i k sezení. Okna oživily závěsy.




Nyní Místnost zabydlel vzdušný nábytek a otevřené police. Atmosféru doladila zeleň v jednoduchých květináčích.



Dříve Z balkonu byl sice krásný výhled do zahrady i na zeleň v dálce, ale nebylo si kam sednout, tak proč příležitost nevyužít...



Na balkoně Anička tu sedává na zbytku palety z postele (80 x 120 cm). Kamarád Honza ji uřízl flexou a očistil smirkovým papírem. Změkčila ji kožešina a pod nohama outdoorový koberec.



Bílá jako čistý základ, z kterého vystupují další barvy.

Lososová na komodě a závěsech je něžný nostalgický prvek.

Černá jako kontrast ženskému ladění, vytváří výrazné akcenty.

Design: Andrea Beranová
Foto: Veronika Raffajová

Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení