Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zatočte s potravinovými moly! Pět kroků, jak se jich zbavit nastálo!

/
  • V boji s moly pomůže důslednost a prevence..
    V boji s moly pomůže důslednost a prevence.. (profimedia.cz)
    22. května 2015 ● 06:00

    Znáte ten vtip: Co je to mol? Jediný motýlek, kterému se tleská! Jenže když člověk spatří potravinového mola poletovat po kuchyni, ví, že ho čeká náročný boj. Když se tyhle potvůrky někde usídlí, dokážou naší usilovné snaze o jejich likvidaci pořádně vzdorovat. Několikrát jste omyli police, prohlédli pytlíky s moukou a vypadalo to, že je vaše domácnost čistá? Tak kde se v ní zase vzal další mol? Mohl přiletět oknem nebo světlíkem od sousedů. Klidně jste si ho mohli přinést domů z obchodu. Na moly platí kombinace důslednosti a prevence. Přinášíme návod, jak se jich zbavit, abyste na konci mohli zatleskat už jen sami sobě.

  • 1.

    Krok 1: Proberte všechny potraviny

    Dobré müsli poznáte podle ovesných vloček, které by měly být jeho základem.
    Autor: Shutterstock.com

    Nejdřív je potřeba zlikvidovat všechny možné úkryty, kde by se molům mohlo líbit, případně kde se již dávno usídlili. A nejde jen o tolik oblíbené sáčky s moukou, strouhankou nebo rýží. Cukr, kakao, pytlíky s kořením, dokonce i dózy, které vypadají jako prázdné, tak všude se může larvám dařit. Jakmile uvidíte typické lepivé pavučinky, celý pytlík nebo obsah dózy nemilosrdně vyhoďte. V tuto chvíli se nevyplatí šetřit a napadené potraviny se snažit zachránit. Ušetříte na tom, že nebudete muset vyhazovat potraviny nakoupené v budoucnu.

  • 2.

    Krok 2: Pořádně ukliďte a dezinfikujte

    úklid
    Autor: Profimedia.cz

    Vymyjte celou spíž. Všechny dózy – i ty, které vypadají jako čisté. Otřete police a ve chvíli, kdy bude celá spíž vyklizená, můžete použít chemii. Nechte působit postřik proti hmyzu, pak vyvětrejte a znovu police omyjte. I v tuhle chvíli se vyplatí důslednost. Samičky molů jsou totiž neuvěřitelně vynalézavé při výběru místa, kam naklást vajíčka. Larvám stačí pár drobečků zapomenutých někde v rohu a další místo k rozmnožování je na světě.

  • 3.

    Krok 3: Instalujte lapače a odpuzovače

    Autor: Profimedia.cz

    Můžete použít účinné rady našich babiček: jsou věci, které molům nevoní. Vybavte jimi spíž, kuchyň a potravinové skříně. Jedná se například o chmel, levanduli, pomerančovou kůru nebo hřebíček. Levanduli, hřebíček a pomerančovou kůru můžete rozvěsit v látkových sáčcích, chmel klidně použijte i jako výzdobu – buď pár hlaviček, nebo celý věnec. V drogeriích se dají koupit i feromonové "mololapky". Ty sice moly přilákají a zneškodní, nepomohou ale s likvidací těch, kteří se líhnou někde v temných koutech.

  • 4.

    Krok 4: Buďte obezřetní

    Retro dóza Korken se vzduchotěsným uzavíráním a objemem 0,5 l je vyrobená z recyklovaného skla a přírodní pryže. Má nerezavějící uzávěr. Ikea, 49 Kč
    Autor: Ikea
    Teď, když jste si dali práci s mytím celé domácnosti, dejte pozor na nákupy. Prověřujte. Strouhanku, mouku, cukr, koření, všechny sypké věci nenechávejte v původních sáčcích. Potraviny přesypte do nádob s těsnícími víčky. Sáčky okamžitě vyhoďte a co nejdříve vyneste koš. Jednou za čas dózy pořádně prohlédněte, jesli se tam náhodou netvoří pavučiny. Vylíhnutý mol totiž dokáže ze zajetí uniknout miniaturní skulinou. Čím častější kontrola, tím menší šance, že se k vám domů dostane. Pokud najdete pavučinky, celý obsah dózy nemilosrdně zlikvidujte.
  • 5.

    Krok 5: Nedělejte si zásoby

    Mouka
    Autor: Shutterstock.com
    Zkuste se zbavit dojmu, že vaše spíž má obsahovat vždy dvě rezervní balení od každého druhu mouky, pět kilo rýže, kilo kávy a podobně. Možná byste v případě hladomoru přežili v bytě o něco déle než sousedé, mnohem pravděpodobněji na vás po čase vylétne starý známý okřídlený návštěvník. Pozor také na suché pečivo. Pokud ho skladujete k dalšímu použití, odnášejte ho co nejrychleji tam, kde má své další určení. Poté pořádně vymyjte košík či dózu, ve kterých jste ho skladovali.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy