22. květen 2018
Svátek slaví Emil, zítra Vladimír

5 rad, jak zavařovat zdravěji. Skvělé marmelády a kompoty bez chemie a hromady cukru

/
  • Neexistuje žádný univerzální recept na nejlepší marmeládu, ale moderní trendy velí - vyhýbejte se chemii, uberte cukru, nevařte dlouho, abyste měli ve skleničce marmeládu, která bude šťavnatá, bude chutnat po ovoci a nebude přeslazená.
    Neexistuje žádný univerzální recept na nejlepší marmeládu, ale moderní trendy velí - vyhýbejte se chemii, uberte cukru, nevařte dlouho, abyste měli ve skleničce marmeládu, která bude šťavnatá, bude chutnat po ovoci a nebude přeslazená. (Shutterstock)
    26. června 2015 ● 06:00
     

    Ovoce, hromada cukru, želírovací cukr a dlouho vařit. To je v kostce základní recept na zavařování marmelád, kompotů a ovoce vůbec podle našich babiček či maminek. Víte ale, že to jde i jinak? Zdravěji, s méně cukru, bez želírovacího cukru a především tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? A přitom si ani konzervativní manžel nebude stěžovat, že ta marmeláda od babičky bývala lepší.

  • 1.

    Čistota je základ

    První rada platí pro jakékoliv zavařování. "Samozřejmostí musí při zavařování být naprostá čistota nádobí, pomůcek i ovoce nebo zeleniny samotné. Žádné olizování lžiček při ochutnávání a při plnění do sklenic nebo utírání závitů sklenice špinavým hadříkem. Naopak je vhodné je otírat třeba čistým hadříkem namočeným v alkoholu – ideální je na to třeba vodka. A používejte jen ovoce a zeleninu bez náznaku hniloby, plísně a ideálně i bez velkých otlaků. To všechno jsou potenciální zdroje, které by mohly vaše úsilí ve sklenicích rychle znehodnotit. A pamatujte, že i malé očko plísně na povrchu znamená, že plíseň je již v celé marmeládě," radí Vendula Svobodová, technoložka Sklizeno a autorka receptur výrobků značky Naše Miroslav.
  • 2.

    Ovoce nevařte

    A teď už k samotným marmeládám a džemům. Tradiční recepty většinou velí ovoce s cukrem a želírovací složkou povařit, tím ale v ovoci přijdete o spoustu zdraví prospěšných látek a ovoce déle vařené s cukrem zpravidla změní chuť. Ideální postup je ten, že ovoce očistíte, nakrájíte a procukrujete den předem, aby pustilo co nejvíce šťávy. Alespoň po 12 hodinách pak šťávu s rozpuštěným cukrem sceďte a svařte na hustý sirup. Poté teprve přidejte ovoce do sirupu a už jen krátce poduste. Ovoce si tím spíš zachová svou přirozenou chuť.

  • 3.

    Uberte cukru

    Klasické recepty na marmelády diktují většinou kilo cukru na kilogram ovoce, u kyselých druhů i více. Rada pro moderní zavařování: univerzální poměr neexistuje. Ochutnávejte, a když vám bude chutnat, tak je tam cukru tak akorát. "Myslete však na to, že cukr je pro marmelády přirozený konzervant, tak pokud byste chtěli zkusit zavařovat úplně bez cukru, je třeba myslet na to, že musíte přidat nějaký jiný konzervant," říká Vendula Svobodová.
  • 4.

    Používejte jen kvalitní pektin


    Víte, že nemusíte používat při zavařování želírovací cukr? Ten obsahuje většinou naprosto zbytečně ztužené tuky a poměrně dost "éček", která přece v domácích výrobcích z opravdového ovoce nechcete. 100% přírodní náhradou je citrusový pektin, prášek vyrobený z citrusů, který obvykle používané přípravky strčí hravě do kapsy. Stačí ho smíchat s trochou cukru a rychle vmíchat do ovoce už podušeného se sirupem. Marmeláda nebo džem zaručeně ztuhnou, a vyhnete se tak veškeré chemii. Navíc citrusový pektin nijak nechutná a nemění chuť ovoce. Pravidlem je, že čím je ovoce kyselejší, tím víc obsahuje pektinu, a vy ho tedy můžete přidat méně. Jahody ho mají třeba jen velmi málo, a tak přidáváte pektinu více, angrešt nebo rybíz ho naopak skoro nepotřebují.


    Tip redakce:
    Pokud nevíte, kde citrusový pektin sehnat, zkuste například prodejny Sklizeno, které tenhle výrobek nabízejí od Hradeckých delikates. A nemusíte mít vůbec obavy, že vám výrobu domácí marmelády prodraží. Na kilo ovoce vám bude stačit asi deset gramů, přičemž stogramový sáček stojí od 170 korun.

  • 5.

    Nevařte dlouho a plňte rychle


    Po rozmíchání pektinu naplňte směsí čerstvě vymyté, ještě horké sklenice a zavřete je víčkem potřeným alkoholem. Otočte je dnem vzhůru, dokud jsou horké, a nechte takto zchladnout. Ve sklenici se při chladnutí vytvoří podtlak, který pevně přitáhne víčko, a uzavře tak vzduchotěsně nádobu. K tomu horká směs víčko sama o sobě teplem částečně vydezinfikuje, pokud by tam přece jen nějaké nečistoty před plněním zůstaly. Trochu alkoholu můžete nalít i na povrch marmelády.

     

    "Zda marmeládu zavaříte, už je na vás. Zavaření je další pojistkou proti plesnivění, ale marmeládu vystavíte znovu vysoké teplotě. Zavařit ale určitě musíte vždy kompoty a marmeládu, kterou dáváte do sklenic s patentním uzávěrem a gumičkou," dodává Vendula Svobodová.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

isabela.krasna: Hezký den, děkuji za článek. Co se týče zavařování, podívejte se ještě na tento článek: https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/440998-nastal-cas-mixovani-suseni-a-zavarovani.html. A pokud sháníte potřeby na zavařování, podívejte se sem: https://www.varenihrou.cz/zavarovani/. Věřím, že se vám stránky budou hodit.

(08. 09. 2017 19:10)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy