Bazén z dobrého materiálu slouží i 50 let

„Spousta lidí si přeje mít doma pěkné koupání. My jsme s dětmi chodili na bazén ke švagrové tak často, až nás to přestalo bavit. Pořídili jsme v akci fóliový nadzemní bazén, ale nebyla kvalitní. Po dvou letech začal protékat. Nainstalovali jsme novou fólii, ale praskla už po 14 dnech. Voda nám zezelenala a nakonec se nikdo nekoupal. Teď máme laminátový bazén a jsme nadmíru spokojeni“ popisuje kutil, děda od rodiny a současně vystudovaný hudebník Pavel.

 

Podobné příběhy nejsou ojedinělé. I v oblasti bazénů totiž platí, že s těmi nejlevnějšími věcmi je v důsledku více starostí než radosti. Jak tedy na výběr bazénu?

Autor: Bazény Relax

Typy bazénu podle životnosti:

Bazén z ocelových plechů s vnitřní fóliovou vrstvou – nejlevnější varianta, která vydrží přinejlepším kolem 5–8 let

Plastový zapuštěný bazén – je draží a slouží i 10 let, ale protože je dělán z více kusů, ve svarech a spojích po čase začnou vznikat praskliny

Betonový bazén – je pracný, zbytečně drahý, obtížně opravitelný, takže se dnes dělají už jen málo

Laminátový bazén – je z jednoho kusu, takže slouží 30–50 let, může být vybaven tepelnou izolací a oproti plastu má luxusní vzhled

Keramický bazén – je v zásadě dražší a křehčí varianta laminátového, přičemž povrch je laminátem tak či tak vždy krytý

Nerezový bazén – jeho životnost je téměř neomezená, ale kvůli vysoké ceně se hodí spíš pro komerční použití

„Poměr ceny a kvality je důvod, proč jsme postupem času začali vyrábět výhradně laminátové bazény,“ líčí Michal Vlášek z roudnické rodinné firmy Bazény Relax. „Cenově jsou o trochu dražší než plastové, ale vydrží 3x déle. Bazény, které jsme stavěli před 20 lety, stále slouží bez nutnosti oprav nebo výměn. Laminát snáze zabudujete, ušetříte tak na stavebních pracích.

V kulatém bazénu si nezaplavete, zvolte raději obdélník

Věřte, že pokud zvolíte kulatý, budete mít za chvíli jednu ruku silnější od neustálého zatáčení.

Na první pohled pěkné, ale podobně nepraktické jsou i různé ledvinovité tvary.

Nejlepší tvar bazénu je obdélník se zaoblenými hranami. Dobře zabírá využitý prostor na zahradě a zaoblené tvary se dobře čistí.

Díky obdélníkovému bazénu s kvalitním protiproudem ušetříte za permanentku do plaveckého bazénu se slanou vodou nebo za dovolenou u moře.

A v neposlední řadě za doktory, protože plavání i odpočinek u vody prospívá zdraví a pohodě celé rodiny.

Způsob údržby

Nezapomeňte se při výběru bazénu důkladně vyptat prodejce na způsob čištění. Na systému filtrace a dezinfekce velice záleží. Nechcete přeci stále běhat kolem bazénu s testery hladiny chloru a raději se koupat v průzračné vodě bez práce a s minimem chemie.

Autor: Bazény Relax

A jeden tip na závěr: S pořízením bazénu nečekejte na jaro. Právě teď, v podzimních měsících, je po hlavní sezóně a ceny klesají.

VYZKOUŠEJTE: vysoce kvalitní laminátové bazény jsou ideální volbou!