Podle mykologů ten pravý houbařský vrchol teprve čeká například Vysočinu. Letních hřibů už sice tolik neroste, ale nahrazují je suchohřiby, kováři, bedly a co nejdříve bychom se měli dočkat i václavek.620574:gallery:true:true

Co našli čtenáři Blesk.cz? Obří kotrč i elegantní kováře

Obřího kotrče kadeřavého našel Stanislav Dvořák v lese Holotovce u Orlové.
Autor: Stanislav Dvořák
Do fotogalerie úlovků našich čtenářů přibyl další parádní kousek. Obří kotrč kadeřavý našel v lese Holotovci nedaleko Orlové Stanislav Dvořák. Svou kořist puntičkářsky zvážil, takže víme, že měl přesně 1,807 kg a na výšku měřil 37 cm.

Sbírku hřibů kovářů zase rozšířila čtenářka Eva z Bohdance u Pardubic. „Jsem houbařský maniak a toto jsou moje nádherné úlovky z minulého týdne. Houby rostou pořád, hlavně hřiby kováři. Je to prostě boží a jen ať rostou dál,“ přeji si Eva.

Luxusní sbírkou křemenáčů a praváků se zase pochlubili manželé Beranovi, kteří je našli v Hajanech u Blatné.

Kotrč kadeřavý: Houba pro opravdové labužníky

Kotrč kadeřavý roste na kořenech borovic.
Autor: archiv
Tuhle nezaměnitelnou „květákovou“ houbu, kterou našel Stanislav Dvořák, mnoho houbařů nesbírá. Ochuzují se však o skvělý kulinářský zážitek! Kotrč má příjemnou oříškovou chuť a má všestranné využití. Podle znalců nejlépe chutná, když z něj připravíte dršťkovou polévku. Ale výborný je i na řízečky. Skvěle chutná i naložený v nálevu. Můžete ho také usušit a používat jako chuťovku do polévek a omáček.

Kotrč kadeřavý najdete výhradně u kořenů borovic. Roste vždy na jednom místě, tak si zapamatujte, kde jste ho našli. Sbírejte jen krémově bílé plodnice, ty jsou nejchutnější. Pokud jste našli kotrč zbarvený lehce růžově vyfoťte si ho, ale nesbírejte. Jde o velice vzácný poddruh.

VÝZVA: Pochlubte se i vy svými houbařskými úlovky! Co, kde a kdy se vám podařilo najít, pište na adresu tip@blesk.cz s heslem Houby. Nezapomeňte přiložit fotografie vašich trofejí!

Fotogalerie
4 fotografie