Na většině fotek, které nám zatím čtenáři zaslali, se vyskytují parádní nálezy pravých hřibů, křemenáčů či bedel. Nekteří z vás ovšem během letních výprav v lese narazí i na houby, se kterými se nesetkáváme každý den. Málokdy jsou sice jedlé, ale za pozornost určitě také stojí. 

Tak například pan Jan z Moravskoslezského kraje objevil na Slovensku na nepřehlédnutelný květnatec Archerův. Tato zvláštní houba je nápadná především svými slzskými rameny  výrazně červené bavy. Houba vydává, podobně jako třeba hadovka, silný zápach. Ten vábí hmyz, který potom roznáší po okolí výtrusy. Zajímavostí je, že květnatec pochází z Austrálie a do Evropy se dostal teprve v průběhu 20. století. Jeho konzumace je samozřejmě vyloučena.

Pozoruhodnou houbou je také hvězdovka  brvitá. Její foto nám zaslal pan Jaroslav ze Zlínského kraje. Měl štěstí, protože hvězdovka patří mezi velmi vzácné druhy. Původem je ze suchých, stepních oblastí. Mladá hvězdovka má tvar kuličky o průměru 2 - 3 centimetry a během dozrávání vnější obal puká, čímž se vytvoří charakterystický hvězdicovitý lem. V centrální části houby jsou ukryté výtrusy, které ze zralé plodnice vyletují, podobně, jako třeba u pýchavky. Jak již bylo řečeno, hvězdovka je velmi vzácná a navíc nejedlá, proto pokud na ni narazíte, rozhodně ji nepoškozujte.

Hřib nachový nalezený ve Středočeském kraji.
Hřib nachový nalezený ve Středočeském kraji.
Autor: Archiv
Nepochutnáte si ani na hřibu nachovém, který objevil a vyfotografoval čtenář ze Středočeského kraje. Stejně jako u hřibu satanu nebo hřibu Le Gallové hrozí po jeho požití silně zvracení, malátnost a dehydratace. Jedná se však o nádhrenou houbu, jejíž nález udělá jistě radost i bez toho, že byste ji sebrali do košíku. Hřib nachový je rovněž velmi vzácný, proto ho nikdy nepoškozujte.

K vemi chutným houbám naopak patří kotrč kadeřavý, který udělal radost rodině paní Geržové z Orlických hor. Tato houba, vzdáleně připomínající květák, parazituje zpravidla na kořenech borovic. Plodnice může mít v průměru až půl metru a dá se upravit na mnoho způsobů. Před úpravou je třeba kotrč pečlivě vymít, jinak je zpracování velmi jednoduché - polévka nebo guláš jsou prý vynikající.

Takovéhle kotrče rostou letos v Orlických horách.
Takovéhle kotrče rostou letos v Orlických horách.
Autor: Archiv

Na závěr pro vás máme vtipnou fotografii, kterou zaslal pan Caletka ze Zlínského kraje. Tomu se podařilo obejvit houbu, která sice zřejmě nebude jedlá, od klobouku ke špičce kořene ovšem měří úctyhodných 40 centimetrů. Má některý z čtenářů tip, o jaký druh houby by se mohlo jednat?

Fotogalerie
4 fotografie