Vyrazte ráno

I když to není právě nejpohodlnější, je dobré si na sběr naordinovat ranní vstávání. Důvod je jednoduchý. Ráno je v teplých měsících podstatně nižší teplota, takže se houby ještě nestihnou zapařit. Navíc máte větší šanci na pořádnou sklizeň, protože i mezi houbaři je sousta lenochů, kteří dorazí až dlouho po vás.

V košíku se nezapaří

Základem správné výbavy každého houbaře je tradiční košík. Na ucho košíku si navíc přivažte šátek, kterým úlovek zakryjete, aby vám na něj při dalším sbírání nepadlo jehličí. Vtip je v tom, že mezi proutím pěkně profukuje, a tak se houby nezapaří. Pokud dáte plodnice třeba do igelitové tašky nebo sáčku, koledujete si o zdravotní obtíže. A to i u huby zcela jedlých a chutných. V teplém počasí se v nich začnou kazit bílkoviny a množí se bakterie. Na to, že jste houby špatně uložili, přijdete bohužel až po jejich konzumaci. V krajním případě vás čeká zvracení, bolesti v břiše a průjmy.

NejHoubař
Autor: archiv

Neochutnávejte

Jestli je houba jedlá, při ochutnání nepoznáte. I malý kousek jedovaté houby vám může způsobit zažívací obtíže. Výjimkou jsou ryzce a holubinky, pokud tyto druhy hub znáte, A pak hřiby, protože takový hořčák, by vám jídlo definitivně zničil

Berte jen ty známé

I když máte košík poloprázdný, nikdy se nenechte zlákat houbami, které bezpečně neznáte.  Ani s atlasem si nemůžete být jistí, že jsou to ty, které si myslíte. Nikdy se nespokojte jen s jedním znakem, protože třeba zbarvení může být u různých druhů stejné. Hodně to může ovlivnit kyselost nebo zásaditost půdy a sousedi. Když je chcete přece jen vzít z lesa, nechte si houby zkontrolovat v některé z mykologických poraden, kde vám je bezpečně určí odborníci.

Napadané houby vyhoďte

Chodíte po lese už dlouho a na dně se vám krčí jen pár kousků. Situace k naštvání, a tak jste rozhodnutí vzít všechno, co potkáte. A to včetně hub, do kterých byste jinak ani nekopli.  Doma na kuchyňské lince tak snadno skončí houby přestárlé, nacucané vodou nebo dokonce částečně plesnivé. Jistě, ten plesnivý kus jste pečlivě odkrojili. Jenže plodnice napadená plísní, je napadená celá a bují v ní nebezpečné toxiny. Jako u ovoce a do jídla nepatří. Stejné je to s houbami prolezlými červími cestičkami. Nechtění nájemníci s sebou přinášejí nebezpečné mikroorganismy, které se rychle množí. Takže i lednici vám houby začnou rychleji hnít nebo plesnivět a s největší pravděpodobností se to přenese i na další zdravé plodnice.