Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Léčivé houby: Poradí si s imunitou, stresem, záněty i kožními nemocemi

/
  • Některé houby se v poslední době dostávají do pozornosti lidí zabývajících se svým zdravím. Jejich léčivé účinky jsou známy již tisíce let, až v posledních letech je potvrdily i vědecké výzkumy.
    Některé houby se v poslední době dostávají do pozornosti lidí zabývajících se svým zdravím. Jejich léčivé účinky jsou známy již tisíce let, až v posledních letech je potvrdily i vědecké výzkumy. (Shutterstock.com)
    22. září 2015 ● 06:00

    Slyšeli jste někdy o hlívě ústřičné, Jidášově uchu nebo Shii Take? Za originálními názvy se schovávají druhy hub, které nejenže skvěle chutnají, ale také léčí mnoho civilizačních chorob. Najdete je přitom běžně v lese nebo si je můžete vypěstovat doma ve sklepě.

  • 1.

    Hlíva ústřičná

    Hlíva ústřičná
    Autor: archiv

    Hlíva ústřičná je trsnatá houba, která se objevuje na podzim po výrazném nebo prudkém výkyvu teplot od září až do zimy. Roste především na listnáčích, na jehličnanech ji najdete jen výjimečně. Objevit ji můžete jak na živých stromech,  tak na padlých kmenech nebo pařezech buků, javorů, jeřábů, lip, olší a topolů. Zpravidla roste ve větším množství a někdy  bohaté trsy pokrývají doslova celé kmeny. Koupit ji však můžete i v každém supermarketu.

     

    Jde o u nás asi nejznámější léčivou houbu, jejíž léčivé účinky jsou velice všestranné. Snižuje hladinu cukru v krvi, příznivě upravuje krevní tlak, čistí trávicí trakt i léčí ekzém. Nejvýznamnější je však podpora imunity a potlačení účinků stresu. Koupit ji můžeme čerstvou v supermarketu.

    nejHoubař 2015
    Autor: archiv
  • 2.

    Jidášovo ucho


    Jidášovo ucho
    Autor: archiv

    Pokud chodíte do čínských restaurací, další léčivou houbu jste zřejmě už také jedli ani o tom nevíte. Nachází se totiž v každém druhém čínském jídle. Čerstvou ji v obchodě nenajdete. Prodává se pouze sušená. Můžete si ale pro ni zajít do lesa. V Česku totiž roste velmi hojně, a to po celý rok včetně zimy. Vyskytuje se převážně na živých i odumřelých větvích černého bezu, ale i na jiných listnáčích, jako jsou bříza, dub, buk, jasan, javor, akát a další. Plodnice rostou zpravidla ve skupinách vedle sebe a nad sebou.

     

    Tradice používání Jidášova ucha v lékařství sahá do staré Číny. Nejprve se tato houba používala na obklady při zánětech očí a krku. Později se z ní dokonce začaly vyrábět krémy proti vráskám. Staří Číňané používali Jidášovo ucho také k léčení hemoroidů, což bylo později převzato i západním léčitelstvím. Aplikuje se také při problémech se zažíváním a při bolestech břicha a žaludku.

     

    Látky, které obsahuje, pomáhají redukovat vysoký krevní tlak, čistí krev a používají se jako prevence proti kornatění cév, trombóze a infarktu.
    Jidášovo ucho se také předepisuje jako stimulant imunity lidského těla. Účinkuje jako prevence proti nemocem, vhodné je ale i jako podpora při rekonvalescenci po nemoci nebo jiné tělesné zátěži, například po porodu nebo operaci.

     

    Jidášovo ucho obsahuje i množství minerálních látek, např. vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík. Ty a další obsažené látky pomáhají při již zmíněné podpoře obranyschopnosti těla, ale také zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a pleti a pozitivně ovlivňují funkci vnitřních orgánů. Najdeme v něm i antioxidanty - látky pohlcující volné radikály - pomáhá tedy i s celkovým pročištěním těla.

  • 3.

    Shii Take (houževnatec jedlý)

    Houževnatec jedlý
    Autor: archiv

    Další léčivou houbou je houževnatec jedlý, který pochází z Dálného východu.  U nás ho sice ve volné přírodě nenajdete, můžete si ho ale snadno vypěstovat doma ve sklepě. Stačí k tomu speciální substrát a už za dva měsíce sklízíte. Možná vás překvapí, že Shii Take je po hlívě a žampionu nejrozšířenější pěstovaná houba na světě. V Číně se pěstovala primitivním způsobem už před několika tisíci lety. Není divu, v překladu totiž její název znamená "elixír života".

     

    Spektrum jejích zdravotních účinků je opravdu široké. Mezi nejdůležitější patří posílení organismu a zvýšení jeho odolnosti a údajně také chrání organismus proti nádorovým onemocněním. Dnešní věda dokládá také preventivní účinky u různých civilizačních chorob - dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi a upravit krevní tlak. Obsahuje vysoké množství vitaminu B1, B2, B3 a vitaminu D a dále také draslíku, zinku, fosforu a kalcia.

     

    Často se také zařazuje do jídelníčku při redukční dietě. Houževnatec je totiž výživný, ale má nízkou energetickou hodnotu. Zajímavostí je i to, že obsah bílkovin je srovnatelný s obsahem bílkovin v drůbežím, vepřovém a hovězím mase. Ale současně je obsah tuků podstatně nižší než v mase, zatímco obsahem vlákniny maso značně převyšuje.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy