„Pokud nemáte čas pravidelně zalévat květiny, velkou službu vám prokážou samozavlažovací obaly, květináče a truhlíky. Tito šikovní pomocníci jsou k dostání v nejrůznějších velikostech, barvách a tvarech, které lze dokonale sladit s interiérem vašeho domova. Budou se vyjímat i na balkoně či zahradě. Díky jejich samozavlažovacímu systému je zabezpečen přísun vody i vzduchu ke kořenům rostlin, které díky tomu nebudou strádat,“ říká Daniel Brychta, odborník z oddělení Zahrady projektových marketů Hornbach.

Autor: Hornbach

V závislosti na velikosti květináče, rostliny a jejím stanovišti se obaly se zavlažovacím systémem dokážou o květiny postarat až po dobu 12 týdnů. Zalévání proto můžete na nějakou dobu vynechat, ať už jste na dovolené nebo prostě zaneprázdnění. Samozavlažovací květináče a truhlíky jsou určeny jak pro venkovní, tak i pro vnitřní použití a zohledňují potřeby každého druhu rostlin. Moderním trendem je dnes nejen ratanový zahradní nábytek, ale k němu jako doplňky i ratanové květináče. Samozavlažovací květináče disponují různě velkými zásobníky vody i háky, které slouží k uchycení květináče například na zábradlí.

Autor: Hornbach

Záchrana květin po návratu z dovolené

Pokud však přeci jen dojde k tomu, že rostliny sice neuvadly, nicméně nepřekypují životem a substrát je vyschlý, můžete je snadno oživit. Květináče stačí bez misky ponořit na několik hodin do větší nádoby s vodou a několikrát pokropit i listy. Pak už stačí rostlinu umístit na stinné, chladnější místo na den nebo dva. Pozor, může se však stát, že vaše rostliny budou naopak přelité. Příznakem přelité rostliny jsou pokroucené listy nebo vadnutí, ačkoliv její substrát není vysušený. Řešení je naštěstí také jednoduché – rostliny je třeba přemístit na teplé místo a bez květináče je i s hlínou zabalit do savého papíru. Ten je třeba pravidelně obměňovat, dokud je vlhký. Pak rostlinu stačí přesadit, následující týden zalévat jen velice opatrně a měla by být opět plná života.

Autor: Hornbach

Přidejte se k nám na Facebooku – www.facebook.com/HornbachCZ